Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Учасники Спільного представницького органу сторони роботодавців обговорили пріоритетні напрямки роботи

 8 лютого відбулося засідання Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні. Його учасники детально обговорили пріоритети діяльності СПО на поточний рік та середньострокову перспективу. Як зауважив Голова СПО роботодавців, Голова Ради ФРУ Dmytro Oliinyk, ключові напрями роботи залишаються незмінними. Це, по-перше, створення інституціонального середовища для розвитку бізнесу, яке передбачає прийняття Закону «Про промислову політику», створення профільного міністерства, посилення дієвості інституту саморегулювання та створення умов для поступового запровадження прозорого ринку землі.

По-друге, це комплекс заходів, спрямований на підтримку національного виробника: боротьба з тіньовою економікою, удосконалення ринку публічних закупівель, забезпечення енергетичної незалежності, підтримка АПК та інших галузей промисловості, антимонопольна політика, сприяння експорту та фіскальна політика, соціально-трудові відносини та освіта тощо.

Торкаючись питань захисту бізнесу та прав власності, Дмитро Олійник повідомив, що, за ініціативи ФРУ, Рада бізнес-омбудсмена спільно з Федерацією та іншими бізнес асоціаціями, що входять до наглядової ради, найближчим часом звернуться до Прем’єр-Міністра Володимира Гройсмана щодо термінового відновлення роботи Міжвідомчої комісії з питань забезпечення дотримання правоохоронним органами прав та законних інтересів осіб. Як відомо, внаслідок правової колізії ця комісія припинила роботу, внаслідок чого бізнес лишився дієвого інструменту захисту, у тому числі за допомогою ФРУ, своїх прав та законних інтересів проти неправомірних дій правоохоронних органів.

Під час дискусії були внесені правки як до самих напрямків діяльності СПО, так і відповідного інструментарію. Йшлося про удосконалення законодавства про вільні економічні зони, розробку нових законів, пов’язаних з реалізацію програм «Український комбайн», «Український міський транспорт», «Український вертоліт», «Український локомотив», часткове зняття податкового навантаження на “критичний імпорт” – ввезення обладнання для власних потреб, можливості розповсюдження часткової компенсації вартості техніки та обладнання на інші галузі промисловості (зараз, нагадаємо, цей стимул діє при закупівлі техніки сільськогосподарськими виробниками).

З урахуванням усіх пропозицій пріоритети діяльності СПО було схвалено . На засіданні також було обговорено проблемні питання розвитку промисловості. Незважаючи на деякі зрушення (перехід Уряду на середньострокове бюджетне планування, використання рамкових угод під час публічних закупівель), ситуація залишається незадовільною. Перший заступник Голови СПО роботодавців, Голова Об’єднання організації роботодавців України Анатолій Кінах навів приклади невиконання Урядом відповідних доручень, починаючи аж з 2017 року. За результатами обговорення СПО прийнято низку рішень, які стосуються як роботи Національного комітету з промислового розвитку, так і необхідності розгляду питань розвитку промисловості на спеціальному засіданні Кабміну та парламентських слуханнях. Під час засідання Голову Ради ФРУ Дмитра Олійника було переобрано Головою СПО. Також підтверджено повноваження Першого заступника Голови СПО Анатолія Кінаха та заступників.

Херсон онлайн

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН