Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як у Херсоні змінити ім’я

Протягом 2018 року відділами державної реєстрації актів цивільного стану Херсонської області зареєстровано 391 зміну імені, що на 77 менше ніж у 2017 році.

Найбільше актових записів про зміну імені складено Херсонським міським, Дніпровським, Суворовським, Корабельним районними у місті Херсоні, Новокаховським міським та Олешківським районним відділами ДРАЦС.

Як саме змінювали імена? Так, наприклад, Тетяна стала називатись Єва-Тетяна, Есміра стала Есмеральда, а т Олеся – Лікою.

Марина стала Ліорою, Анастасія – Літаль, а Наталія – Ніколь.

Якщо ви думаєте, що чоловіки не змінюють власні імена, то ви помиляєтесь.

Так, на Херсонщині Зейтула став Давидом, а Валентин – Леонардо.

Яка ж процедура зміни власного імені?

Кожна особа віком від 16 років може самостійно змінити ім’я чи прізвище на бажане.

14–річним дозволено законом зробити це за згодою обох або одного з батьків.

При подачі заяви про зміну імені особі, яка досягла 16-річчя, треба пред’явити паспорт або свідоцтво про народження. Тим, хто досяг 14 років – свідоцтво про народження.

Крім того, до письмової заяви від особи віком від 16 років треба додати:

• довідку з місця проживання за умови, якщо від дня досягнення зазначеного віку

• минуло менше ніж один місяць;

• свідоцтво про шлюб або свідоцтво про розірвання шлюбу;

• свідоцтва про народження дітей, якщо вони неповнолітні;

• свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно було раніше змінено;

• фотокартка заявника.

Всі ці документи ви подаєте до відділів реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання.

Нове ім’я ви отримаєте не безкоштовно. Треба сплатити державне мито – аж 5 гривень 10 копійок. Якщо ж процедура повторна, то 51 гривню.

Вашу заяву розглянуть протягом 3 місяці – так встановив закон. Проте, будьте готові, що у такому вашому бажанні вам можуть відмовити.

Підстав може буде кілька: подання неправдивих відомостей чи перебування під слідством, судом, адміністративним наглядом, або наявність непогашеної або не знятої в установленому законом порядку судимості, або якщо охочого отримати нове ім’я розшукують українські чи іноземні правоохоронні органи. Також це може бути офіційне звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення розшуку заявника.

Настав день, коли ви отримали нове ім’я. Що ж далі? Для початку ви отримуєте свідоцтво про зміну імені. Далі вам треба протягом місяця змінити свій паспорт громадянина України.

Далі – паспорт на нове ім’я, зміна картки платника податків, закордонного паспорта, водійського посвідчення, банківських карток і решти документів, що ідентифікують особу.

Одночасно відділом державної реєстрації інформація про зміну імені надається до територіального органу міграційної служби, до районних (міських) військових комісаріатів та до органів національної поліції.

Олена ПІМЕНОВА

Херсонці

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН