Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Публічну розправу над херсонською вчителькою влаштувала мати школяра

Стареньку вчительку лупцювали на очах її учнів

Просто на очах маленьких  учнів мати одного з них у школі побила вчительку-пенсіонерку, та ще й переслідувала її. Розповідає директор загальноосвітньої школи № 9 Херсона Людмила Мартинюк: «Після п’ятого уроку педагог вивела третій клас на подвір’я школи. Одразу по тому туди почали виходити учні ще одного класу. По дітей прийшли батьки, а з ними — і матір третьокласника. Вона підскочила до вчительки, і стала її бити, не стримуючи сили. Ніякого опору вчителька у віці за шістдесят років чинити молодшій і крупній жінці не могла – лишень намагалася втекти. Вона забігла у хол, але мати помчала слідом. Уявіть собі, наскільки я особисто була шокована: просто під час наради за участю ще шести працівників відкриваються двері, й туди забігає вчителька з криком: «Рятуйте! Мене б’ють!». А одразу за нею влітає агресивно налаштована переслідувачка. Аби її вгамувати, довелося викликати і поліцію, і приватну службу охорони».   

Причиною конфлікту, як і слід було здогадатися, стали різні підходи до виховання дитини. Син жінки-домогосподарки – міцний за статурою, кремезніший за однолітків, і сили йому також не позичати. Самостверджуючись, він неодноразово знущався над фізично слабшими за нього дітлахами. Та й педагоги чули від нього образи та ще й нецензурну лайку. У інклюзивному класі, де навчаються школярі із обмеженими фізичними властивостями, така поведінка обурювала і учнів, і їх родини. Після численних скарг дирекція школи вирішила направити хлопця-бешкетника (він не є інвалідом) на медичну комісію для визначення потреби у психологічній корекції та переведення до навчального закладу саме для таких дітей. Почувши про це, мати спершу не пускала хлопця до школи, пояснюючи, що той захворів. А потім сама з’явилася з’ясовувати стосунки з вчителькою, наче вона в усьому винна. Причому розправа не обмежилася штурханням – бідолашну вчительку ще й об двері вдарили.

Охорона є – безпеки немає

Так чи інакше, але результат «набігу» розлюченої жінки до школи наступний. У обласному територіальному Центрі екстреної медичної допомоги Херсонщини повідомляють, що бригаду «швидкої» до ЗОШ-9 викликали двічі – обидві учасниці конфлікту. Але в учительки визначили травму грудної клітини (вірогідно, від удару кулаком), та ситуаційний невроз. Зрештою, немолодій пацієнтці довелося брати лікарняний через підвищення тиску. А от після огляду матері учня виявилося, що жодної медичної допомоги і тим паче шпиталізації їй не знадобилося. Тепер слово – за поліцією та міським управлінням освіти, яке теж заходилося вивчати обставини цієї скандальної історії.

Чи можна було її уникнути? Теоретично – так. У вахтера на вході до шкільної будівлі була кнопка термінового виклику служби охорони. Але практично вона навіть не встигла її натиснути – дуже стрімко увірвалася в двері переслідувачка «на плечах» вчительки. І це красномовний показник, наскільки діти й педагоги у наших школах та дитсадках досі залишаються беззахисними перед першим-ліпшим агресивно налаштованим візитером. Навіть попри всі задекларовані обмеження відвідувань та впровадження пропускного режиму.

То може, в наші неспокійні часи колективи навчальних закладів таки почнуть турбуватися про власну безпеку і безпеку дітей не про людське око? Адже наступного разу педагога можуть і серйозно покалічити чи вбити спересердя, аби з чужою дитиною щось кепське утворити. А таке «щастя» нікому не потрібне.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Новий день

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН