Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Коли херсонцям чекати на монетизацію субсидій

Понад два мільйони пенсіонерів почнуть отримувати гроші на оплату комунальних послуг разом з пенсією. Ще понад мільйон громадян – зможуть забрати монетизовані субсидії в Ощадбанку Про це йшлося на нараді з профільними міністрами під головуванням Президента України: « Ми з вами запускаємо довгоочікувану систему монетизації субсидій, тобто грошових виплат малозабезпеченим верствам населення. В середньому розмір виплати складає півтори тисячі гривень. І після того, як отримувач субсидій розрахується за спожиті послуги, кошти готівкові залишаються в його розпорядженні»,- наголосив Петро Порошенко.

 Монетизація субсидій в першу чергу спрямована на те, щоб підтримати соціально незахищені верстви населення, підкреслив Президент. Тепер ці гроші отримають люди, а не облгази, які за останні роки призвичаїлися завищувати суми в платіжках аби доїти державний бюджет.

 З березня поточного року система зміниться для понад трьох мільйонів домогосподарств. Пенсіонери почнуть отримувати кошти разом з пенсією або на картку, або у відділеннях Укрпошти. Решта ж громадян, які потребують допомоги держави – зможуть забрати готівку на комунальні послуги в будь-якому відділенні Ощадбанку повідомив  міністр соціальної політики України Андрій Рева: «До 20-го громадяни повинні розплатитися за житлово-комунальні послуги, з 12-го  вони можуть прийти в Ощадбанк, пред’явити паспорт, отримати кошти і прямо там же в Ощадбанку вони можуть розрахуватися за житлово-комунальні послуги, не відходячи далеко».

Діятиме ця система за жорсткими правилами: той, хто прострочить платежі, буде позбавлений права на відшкодування. Натомість держава зобов’язується за рахунок Нафтогазу в найкоротші терміни забезпечити громадян лічильниками. Коли програма монетизації запрацює на повну силу – вона дасть ефект колосальної економії і контролю за бюджетними грошима, говорить прем’єр – міністр України Володимир Гройсман: «Раніше кошти ходили на папері, і дуже важко було контролювати, наскільки вони ефективно використовуються, наскільки ми адресно доходимо до тієї людини, яка її потребує цю допомогу».

 Основна мета програми – допомогти найбіднішим. Це один із кроків стратегії із боротьби з бідністю в Україні, пояснив Президент України Петро Порошенко: «Ми довіряємо людям. Це є ключовий меседж, в тому числі і монетизація субсидій спрямована на подолання бідності, боротьбу з бідністю, коли гроші, які зекономлені залишаються в розпорядженні малозабезпечених і підвищують їх рівень соціального захисту. Але найбільший ефект – дасть складова антикорупційна. Мільярди гривень, які зараз держава переплачує облгазам, залишаться в бюджеті і можуть бути спрямовані на розвиток економіки і на підвищення соцзабезпечення найменш захищених верств населення»/

Прес-служба Херсонської ОДА

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН