Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У одному із сіл Голопристанського району досі збереглася загадкова архітектурна споруда початку ХIХ століття

У селі Круглоозерка Голопристанського району досі збереглася загадкова архітектурна споруда початку ХIХ століття. Це – оригінальна восьмигранна католицька церква, яку створив Карл Потьє у 1820 – 1830 роках в Кларівці (з 1950 р – село Круглоозерка Херсонської області). Також він створив абсолютно кругле озеро діаметром більше 100 м, створене в місці, де здавна бив підземний ключ. Маєток в Кларівці Карл Потьє отримав як придане, одружившись на дочці Вільгельма Рувье. 
  Згідно з указом імператора Олександра І, француз – емігрант Комерції Радник Кавалер всіх гільдій Вільгельм Рувье одержує під розвиток вівчарства та виноградарства величезні землі в Дніпровському повіті Таврійської губернії. Це практично вся територія сучасних Голопристанського та Скадовського районів, де було створено 12 маєтків. Найулюбленішим маєтком Вільгельма Рувье була Кларівка, яку він назвав на честь дружини – Клари Одінет. Вільгельм Рувье був представником могутнього в Європі масонського ордену «Три зірки». На приналежність його до масонської ложі вказує герб Кларівского маєтку, на якому є зображення трьох зірок – знака ордена.
  Архітектура Кларівського храму підтверджує приналежність його до масонства. Будівля знаходиться на березі озера. Вона невисока, форма – восьмигранна, з купольною ротондою і вісьмома арочними вікнами, з яких чотири – звичайні, а чотири – помилкові. Помилкові вікна застосовуються в масонській архітектурі: контрастне поєднання світла й темряви, прозоре світле вікно, а поруч – закладене цеглою темне. Вхід до церкви розташований з південного боку, до моря, у вигляді арки. На помилковому вікні, праворуч від входу, зі світлої цегли викладено знак. Він зображує цифру вісім – відповідно до франкмасонської символіки, це змія, що кусає свій хвіст. Дослідження краєзнавців вказують на те, що цей храм незвичайної форми представляв будівлю для засідань членів масонської ложі вільних каменярів – ордена «Три зірки». У Кларівку з усієї Таврії з’їжджалися знатні масони: місцеві чиновники, поміщики і представники аристократії. Будівлю колишнього храму не раз намагалися зруйнувати і пустити на будівельний матеріал, але вона не піддається варварським діям, пишуть Новини Голоії Пристані.
  Адреса: с.Круглоозерка, Голопристанський р-н, Херсонська обл. 
  Кооординати: 46.134239, 32.385380
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН