Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині збережена єдина в Україні дерев’яна церква козацької доби

Це Введенська церква в Бериславі, яка є унікальним пам’ятником архітектури XVІІІ ст. для півдня України. Побудована вона близько 1726 року з дубового дерева, без єдиного цвяха, довгий час служила запорізьким козакам у с.Переволочна Полтавської губернії (зараз – біля м. Верхньодніпровська Дніпропетровської обл.).

У зв’язку з колонізацією південної України чимало мешканців Полтавщини з числа колишніх козаків були переселені до Берислава. Згодом вони вирішили забрати з собою церкву. Дерев’яна церква у розібраному вигляді, на плотах, була переправлена в місто Берислав (тоді ще Кази-Кермен) у 1782 році. Церкву встановили в центрі міста і освятили на честь Воскресіння Христового (Пасхи). У 1853 році, в розпал Кримської війни, з невідомої досі причини церкву перенесли за межі Берислава та переосвятили на честь Введення в храм Пресвятої Богородиці. В першій половині ХХ століття Свято-Введенська церква була закрита.

Духовне ж життя в храмі відродилося лише з приходом німців у 1941 році. Вони знайшли дивом вижившого батька Данила, і буквально змусили відновити службу. Коли у 1947 році блискавка вдарила в купол дерев’яної церкви, і він загорівся, люди носили воду прямо з Дніпра щоб погасити пожежу, так як водопостачання в місті не було.

Не вдалося зберегти до наших днів більшу частину начиння, включаючи первинний іконостас. В церкві є чудотворна ікона, яка за легендою має завжди знаходитись тут, а того, хто винесе її за межі храму чекає прокляття для всього роду. Постановою кабінету Міністрів України Введенська церква є об’єктом культурної спадщини – пам’ятником архітектури XVIII ст.

Адреса: вул. Херсонська, м.Берислав, Херсонська обл.
Кооординати: 46.848820, 33.440830

Агоов Херсонщина

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН