Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсон долучився до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

27 листопада за ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області та старшого інспектора з особливих доручень Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Іллі Андрійовського відбувся круглий стіл «Протидія домашньому насильству та шляхи його подолання».

 

Як зазначили організатори, захід був приурочений до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яка щороку з 25 листопада (Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок) по 10 грудня (День прав людини) проходить в Україні, ставлячи насильство над жінками і порушення прав людини в один ряд.

 

Саме в такому контексті й тривало обговорення злободенних питань, до якого активно долучилися не тільки фахівці системи БПД Херсонщини та Управління забезпечення прав людини Національної поліції, але й регіональний представник та координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини, працівники ювенальної превенції, патрульної поліції, Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гончара.

 

Відкриваючи засідання директорка Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва нагадала присутнім, що жертви домашнього насильства мають право на вторинну правову допомогу, тобто складання позовних заяв, представництво в суді,  захист адвоката тощо.

 

Про консолідацію зусиль та проведення спільних правопросвітницьких заходів, спрямованих на протидію цьому явищу, зокрема через розробку та поширення тематичних буклетів, активне роз’яснення жителям міста про види насильства, причини та форми його прояву – також йшлося у вступному слові.

 

Але більш детально проблему насильства в сім´ї дослідила начальниця відділу Олена Іпатенко. Розроблена нею презентація «Причини домашнього насильства, шляхи запобігання йому та протидії» викликала зацікавленість аудиторії, бо містила різнопланову інформацію – від переліку законів та офіційної статистики до характеристики типових рис кривдника і жертви.

 

Серед правових, соціально-психологічних, медико-соціальних причин, які призводять до насильства в родині, не останнє місце займають економічні. І з цим не можна не погодитися, бо в суспільстві з низьким рівнем життя, коли жінка, не маючи власного житла, підтримки, роботи, стає більш залежною від чоловіка, замикається в собі і навіть не підозрює, що їй можуть допомогти. «Тому наше завдання, – наголосила спікер, – донести інформацію, підтримати та допомогти знайти вихід із складної життєвої ситуації».

 

Тему продовжили працівники поліції: дільничні, які приїжджають на виклик, не можуть ґарантувати, що жінка буде в небезпеці, незважаючи на застосування обмежувального припису. Правоохоронці не в змозі також направити жінку до якогось спеціального центру, де б людина знайшла хоча б тимчасовий прихисток, бо такого в  Херсоні просто немає. На глибоке переконання присутніх, перш за все необхідно забезпечити належні умови для потерпілих на місцевому рівні.

 

Окремо треба сказати про виставку друкованих видань з протидії домашньому насильству, яку підготувала завідувачка центром обслуговування користувачів ХОУНБ ім. Олеся Гончара Оксана Шестакова. Тим більше, що виставку доповнили буклети системи БПД, а також пам´ятки і плакати відповідної тематики, розроблені Міністерством юстиції в рамках загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

За інформацією відділу комунікацій

Регіонального центру з надання БВПД

у Херсонській області

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН