Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як треба сплачувати за спожиті комунальні послуги в разі призначення вам субсидії

Нарешті міське УПСЗН почало нарахування субсидій. Це стало можливим після отримання з Києва програмного забезпечення та методичних вказівок що і як робити. Бо після травневих змін до порядку призначення субсидій на ЖКП та серпневих уточнень до них самотужки розібратися в цьому хаосі дуже складно, пише НК Онлайн.

Простіше кажучи, кожен, кому пощастить все ж отримати субсидію від держави, повинен сплачувати за спожиті послуги: газ, електроенергія, вода – все те, що по лічильниках, як мінімум в межах обов’язкового платежу за ту чи іншу послугу.

Приклад: газ визначена норма – 240 куб.м,, з них 60 куб.м – це частина загального обсягу, на оплату якого призначена субсидія, що підлягає обов’язковій сплаті субсидіантом, а 180 куб.м оплачує держава за рахунок субсидії.

Варіанти споживання послуги та витрат на їх оплату:

  1. Споживач використав за місяць 55 кубів. Тоді він повинен сплатити за 55 кубів сам. Тобто, субсидія призначається тільки у випадку, якщо використаний обсяг послуги більше за обсяг, за який призначається обов’язкова оплата.
  2. Якщо споживач використав 200 кубів: за 60 кубів сплачує сам (обов’язків платіж), а за 140 кубів – сплачує держава.
  3. Якщо спожито 300 кубів. 60 – обов’язкова плата, 180 – субсидія, 60 – перебільшення норми – за рахунок споживача.

Ось такий алгоритм закладено в оплату всіх видів житлово-комунальних послуг, які обраховуються лічильниками (газ, електроєнергія, вода та водовідведення) і на які призначається субсидія.

Канули в Лету ті недавні часи, коли отримувач субсидії зовсім нічого не сплачував постачальнику, якщо споживав менше за визначений обсяг, на який призначалася субсидія. Тож рахуйте, плануйте свої витрати на комунальні послуги. Чи грітися опаленням в квартирі і платити за це задовлення з врахуванням нових тарифів та газ, чи не грітися, якщо грошей не вистачає.

Свобода вибору у кожного є.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН