Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як гросмейстер Наталія Жукова грала в шахи з дітьми у Каховці

30 липня відома українська шахістка Наталія Жукова провела сеанс одночасної гри з дітьми у Каховці. Вона — дворазова чемпіонка Європи, віце-чемпіонка світу з бліцу. У складі команди України ставала олімпійською чемпіонкою, виборювала першість світу і Європи. Пограти з дітьми з місцевої ДЮСШ її запросив міський голова Каховки Андрій Дяченко. Дійство пройшло на майданчику перед Будинком культури.

Зустріч пройшла біля будинку культури.
— Мені здаватися? Так нечесно, я не хочу, — жартує з посмішкою Наталія Жукова, зупинившись для чергового ходу біля столу з двома шахівницями. Робить хід і йде далі. Через один стіл хлопчик років 13 тисне чемпіонці руку, визнаючи свою поразку.

— Ці діти мають перший, другий і третій розряди, — розповідає NovaKahovka.City начальник відділу молоді та спорту Каховської міськради Віктор Зубков. — Наталія Жукова — теж вихованка шахової секції ДЮСШ. Першим її тренером був Валерій Войнаревич. Вона приїхала на день народження брата, тож ми скористалися моментом. В нашому місті живуть її батьки та родичі.

Сеанс проходив на 18 шахівницях. Андрій Лищенко з Нової Каховки привіз на сеанс двох дочок 13 і 6 років. Старша Поліна була чемпіонкою області до 10 і 12 років. Має перший розряд, іде на звання кандидата у майстри спорту.

— Дізнався про цей сеанс від знайомих з Каховки, ділиться з NovaKahovka.City Андрій. — Ми їздимо на тренування до Херсона. Поліну тренує заслужений тренер України Валерій Тельман. Він колись тренував Наталію Жукову. Тому діти навчаються на її партіях. Але тут вона в усіх іграх почала з d2-d4. Це напівзакритий дебют, складний для дітей. З моєю Поліною розіграли староіндійський захист.

Тим часом Наталія Жукова продовжує сеанс. Хлопчик років 8 піднімає руку.

 

— А чому ви так побили мого пішака? — запитує шахістку.

— Якщо ти ходиш через клітинку, я маю право взяття на прохід, — пояснює Жукова. — Де твій тренер? Хай пояснить. Ну все, мат, — каже дівчинці у квітчастому платті. — Ти добре трималася, поки не «зівнула» фігуру.

Наталія Жукова пояснює помилку юної шахістки.Поступово діти вибувають із гри. Дівчинка молодшого шкільного віку в шортах і блакитній футболці, програвши, заливається сльозами. Батько бере її на руки, пригортає.

— Ася, що ти хочеш — вона ж чемпіонка світу! — утішає мати, яка стоїть поруч.

— О, три дівчини залишилося, — обертається навколо Наталія. — Дівчатка борються найкраще. Молодець, добре грала, — каже Поліниній сестрі. — Ти талановита дівчинка. Давно займаєшся? А хто твій тренер?

— Якби ти розмінялася, я б нічого з тобою не зробила, — пояснює чемпіонка іншій юній шахістці. — Давай подивимося запис, — бере блокнот дівчини, продивляється записані ходи. — Отут у тебе була суперпозиція. Розбереш партію зі своїм тренером. 

Поліна Лищенко трималася до останнього. 
Сеанс триває понад 2 години. Загалом Наталія зіграла одночасно 18 партій. Усі, крім однієї, виграла. Розписала нічию тільки з мером Каховки Андрієм Дяченком, який вирішив у той день показати приклад юним шахістам.

Після сеансу батьки жаліються чемпіонці на те, що поїздки на змагання вимагають чималих коштів. Всі витрати лягають на плечі рідних.

— Шахи — дороге задоволення, — каже директор ДЮСШ Віктор Петрович. — За поїздку одного спортсмена на чемпіонат України можна місяць утримувати футбольну команду.

— Шукайте спонсорів, — радить Наталія Жукова. — Мені свого часу допомагав каховський бізнесмен Петро Гребенюк. Я з простої сім’ї. Мені було 10 років, коли розвалився Союз. Тоді не було грошей ні в кого. Усі були напівголодними. І все одно ми якось росли, брали участь у турнірах. Зараз можливостей набагато більше. Якщо дитина хоче грати, треба її стимулювати, возити на змагання. Сидячи вдома, ви не виростите.

Після гри чемпіонка роздає автографи.
Наталія Жукова живе з чоловіком, російським шахістом Олександром Грищуком і 11-річною дочкою у Москві. Залишається громадянкою України, грає за збірну. Невдовзі вона виступить на шаховій олімпіаді в складі жіночої команди разом із сестрами Марією і Анною Музичук зі Львова, Анною Ушеніною з Харкова та Юлією Осмак із Києва. Збірна України вважається однією з фавориток змагань. Олімпіада пройде в Батумі (Грузія) з 23 вересня по 6 жовтня.

Джерело – http://novakahovka.city/read/people/5610/yak-grosmejster-nataliya-zhukova-grala-v-shahi-z-ditmi-u-kahovci
Автор:
Олександр Гунько
Головний редактор, журналіст

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН