Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Перша реконструкція за 45 років: в Миколаєві відкрили реконструйовані очисні споруди

Реконструкцію будівлі решіток Галицинівських споруд каналізації завершено, повідомляє прес-служба Миколаївської міської ради.

19 червня у Миколаєві офіційно презентували реконструйовану будівлю решіток Галицинівських споруд каналізації МКП «Миколаївводоканал». Роботи проведені в рамках проекту «Розвиток системи водопостачання та водовідведення в місті Миколаєві», який реалізується спільно з Європейським інвестиційним банком.

Загальна сума коштів, яка була спрямована на реалізацію першого етапу проекту, склала 1 млн 900 тис євро. Це залучені кошти ЄІБ. При цьому з міського бюджету Миколаєва також виділялося фінансування для відшкодування ПДВ при закупівлі матеріалів та обладнання.

З нагоди урочистої події до міста завітали голова Постійного представництва Європейського інвестиційного банку в Україні Жан-Ерік де Загон, асоціативний директор ЄБРР, менеджер фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та екології (E5P) Андерс Лунд, крім того, участь у заході взяли Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, заступники мера Юрій Степанець та Олександр Омельчук, депутати міської ради Євген Римар, Наталя Горбенко, Олег Грипас, Анатолій Петров, представники засобів масової інформації, представники підрядної організації, що виконувала роботи, спеціалісти МКП «Миколаївводоканал».

Для гостей влаштували екскурсію Галицинівськими очисними спорудами каналізації. Як пояснив інженер-технолог очисних споруд каналізації МКП «Миколаївводоканал» Олександр Мащенко, стічні води проходять через два ступені очищення – механічний та біологічний. При реконструкції старі металічні труби замінили на склопластикові, всі елементи, що схильні до корозії, замінили на нові. Роботи зайняли приблизно 1,5 року, виконувалися поетапно, при цьому процес очищення стічних вод не зупиняли. Нове обладнання іноземного виробництва (Німеччина, Італія, Фінляндія) введено в експлуатацію та проходить наладку. Завдяки встановленню нових решіток всі рештки, розміром більше 6 мм (раніше 20-30 мм), затримуються та відправляються на утилізацію.

Олександр Сєнкевич подякував всім причетним до вагомої справи, яку вдалося втілити в життя у Миколаєві.

– Станція решіток була збудована у 1973 році. Сьогодні вона виглядає як цивілізоване приміщення, де можуть нормально працювати люди, а процес очистки стічних вод проходить за європейським стандартом. Звісно, попереду ще багато роботи: це ремонт і реновація аеротенків, заміна насосного обладнання. Насправді ця подія – великий крок для миколаївців. Проект важливий для майбутніх поколінь, а не лише для нас з вами. Сподіваюся, що разом з ЄІБ та E5P ми зробимо наше підприємство найсучаснішим, взірцем для всіх регіонів України, – відзначив міський голова.

Голова Постійного представництва Європейського інвестиційного банку в Україні Жан-Ерік де Загон заявив, що робота з МКП «Миколаїводоканал» – це хороший приклад співробітництва, при чому, підкреслив він, міська влада докладає багато зусиль для реалізації проекту.

– Даний проект є пілотним для України, тож його наслідуватимуть інші області та міста. Не варто думати, що Європейський Союз – лише політична інституція. Ми хочемо продемонструвати, що насправді прагнемо покращити життєві стандарти наших громадян, – сказав Жан-Ерік де Загон.

Ukraine now

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН