Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Бериславці власними силами приводять до ладу рідне місто

Гарне, комфортне і чисте місто створюють не лише комунальники, а й його мешканці – своїм настроєм, поведінкою та вчинками. Не варто сидіти і чекати, що прийдуть чужі люди і наведуть тут лад, або краса з’явиться сама собою. Потрібно змінювати свою позицію стосовно того, що все те, що відбувається за дверима квартири, – мене не стосується. Адже, усе це ми робимо передусім для себе.

Не стали чекати деякі бериславці доброго дядька, який вирішить всі їхні проблеми, тим більше, що їх назбиралося вдосталь. А починалось все з ідеї, котра об’єднала ініціативних людей,  сформувала команду однодумців, а  зрештою переросла в громадське об’єднання «Відродження Берислава».

А тоді, два роки тому, небайдужі містяни взялися упорядковувати об’єкти, котрі найбільше потребували уваги: прибрали причал (так звану Басанку), пофарбували пам’ятник при в’їзді в Берислав – Танк-34, очистили від сміття один з берегів Дніпра в районі школи №1 та впорядкували лавки у парку. До цих акцій долучалися готові до змін місцеві жителі.

Вирішили на цьому не зупинятись. Тим більше, що у планах організаторів назріло ще багато завдань. Так і виникла нова громадська організація зі своїм статутом, назвою.

– Пригадую той день, коли ми вирішити зареєструвати наше об’єднання. Зібралися у мене в магазині на так звану сходку, обговорили всі питання, зважили «за» і «проти». От і працюємо. Зараз наша організація налічує 12 постійних членів та безліч прихильників, – згадує голова громадського об’єднання Сергій Шаповалов. – Щодо основного об’єкту, на який накинули оком, – облаштувати місце відпочинку біля води, ні у кого не виникло заперечень. Боляче було спостерігати за тими улюбленими з дитинства місцями, які занепали, обросли бур’янами, роїлися горами сміття. Як це – жити біля річки і не мати доступу доводи? Навіть якщо купатися тут не дозволено, просто іноді хочеться посидіти на піску, пограти з дітьми в м’яч і т.д. Всі загорілись бажанням змінити щось на краще, та власними силами такий масштабний проект ми, як би того не хотіли, осилити не могли.

Потрібно було підключати підприємців, керівників місцевих установ, міську владу. Бо одним ентузіазмом дерева не покорчуєш, сміття не вивезеш. А в перспективі – ще й пісок треба завозити, потім його розгорнути. Я свідомо не використовую слово «пляж», бо нам до такої зони відпочинку, де б мала бути рятувальна станція, медпункт, ще далеко. Хоча невеликі урни встановлено. Може й випереджаю події, та поділюся тим, що великі контейнери для сміття пообіцяли виготовити на нашому машинобудівному заводі, а від  Благодійного фонду І.Колихаєва – дві лавки планують встановити. А щодо освітлення цієї території та облаштування туалетів, міська рада бере на себе цю відповідальність.

Більше 50-ти листів було написано і надіслано приватним підприємцям, керівникам установ від імені ГО «Відродження Берислава» з проханням допомогти. І приємно те, що нас почули, ми побачили зацікавленість та готовність співпрацювати і зі сторони влади, і підприємців, і простих людей, – підсумував Сергій Сергійович.

Процес відновлення зони відпочинку почався ще восени. Поступово, крок за кроком  прибрали сміття, ПП «Вікінгбуд» надало екскаватор для розкорчовки та бульдозер для  розгортання землі, дизпаливом техніку заправило ТОВ «Рентехно», а Бериславська ЖЕК-1 здійснила вивіз сміття. Величезний обсяг роботи виконали. Наступним етапом було: придбати, завезти і розстелити пісок.

І як виявилось, його потрібно багато. Не відмовили, а навіть самі пропонували допомогу, такі підприємства: ТОВ «ЮТС-Агропродукт» (В.І.Яровий), ТОВ «Рентехно» (Є.І.Ладнич), ТОВ «Астерія Солар» (Є.С.Юлдашев). До речі, Володимир Яровий та Євген Юлдашев самі проявили ініціативу і надали найбільшу кількість піску, а Євгеній Станіславович ще й особисто розвозив тачкою і розгортав пісок на пляжі. Відгукнулись також  приватні підприємці Ю.А.Шевченко, Є.М.Легусь, Г.А.Бакай, С.С.Шаповалов, П.С.Анастюк, А.А.Мамедов, В.В.Щербина, Т.В.Солом’янюк, Ю.В.Суховій, Г.Я.Романов, прості громадяни М.Маринко, С.Мамай, С.Заруденець, Д.Бержатній, Т.Солодка, В.Наконечний, С.Зінін (Республіка Комі), О.Кліандров (саме він вів переговори між громадською організацією та керівництвом ТОВ «ЮТС-Агропродукт»).

– За кожну отриману гривню ми обов’язково звітуємо. Перш за все і нам так спокійніше, і той хто її дав, знає, на що витрачена. Дехто, у кого є можливість, відразу завозив пісок машинами по 15-30 тонн. А ми потім оголошували клич у соціальних мережах, аби ввечері, після роботи, всі хто міг, приходили допомогти його розкидати. Таким чином, машина за машиною, а це 180 тонн, і берег Дніпра вкривається м’яким шаром піску товщиною 20-25 см. Я обов’язково назву імена тих, хто брав участь у прибиранні сміття, прополці бур’яну та й у всіх інших роботах. Вибачте, якщо когось не згадав, бо декого і прізвищ не знаю, а декотрі й не представлялися, а просто працювали. Це І.Васильєва, Н.Біла, Р.Дєрябін, М.Авраменко, О.Авраменко, О.Кузнєцов, В.Кузнєцова, В.Прушинський, В.Шевченко, О.Тейсар, Є.Бакай, Д.Крещенецький, О.Матвієнко, Г.Коваленко, В.Маринко, А.Баран, І.Палієнко, А.Мєлєшко, Д.Гамалєй, Є.Шепелюк, К.Нєдовізій, А.Арамян, О.Красавіна, Р.Лопушенко, М.Мус, І.Йосипенко, Н.Романенко, С.Матвієнко, К.Бєлих, Н.Башинська та дуже багато інших, – розповідає Сергій Сергійович.

І звичайно ж, як без організаторів і керівників усіх процесів. Активну фізичну та фінансову допомогу надавала громадська організація «Відродження Берислава»: Шаповалов Сергій – голова організації, члени організації  – Мус Дмитро, Котляр Андрій, Шаповалова Євгенія, Лахман Михайло, Заруденець Станіслав, Заруденець Антоніна, Касьянов Роман, Касьянова Ольга, Башинський Микола,  Смірнов Павло, Ясногор Володимир.

– Ми щиро вдячні кожному жителю нашого міста за активність, за участь в акціях, які проводимо. Подивіться, як перетворився цей клаптик узбережжя. Він не стоїть пусткою – тут грають дітки, відпочивають дорослі. І все це вашими руками. Всі ми стараємось, аби Берислав став привабливим, гостинним і затишним, йшов по шляху розбудови та відродження. Та в першу чергу ми це робимо для своїх дітей. Маємо надію, що і купатися в Дніпрі зможемо в найближчому майбутньому. Тим більше, що зараз, як ніколи раніше, є зрушення стосовно реконструкції очисних споруд у Бериславі. Дехто може нарікати, що це, так би мовити, передвиборчий піар, та повірте, ніяких розмов щодо політичних амбіцій або прихованого контексту ми не маємо. І приємно те, що схвальні відгуки чуємо за свою роботу. Нам пишуть у соціальних мережах, підтримують у наших починаннях, пропонують ідеї, – поділився голова об’єднання і додав:

– Справді, результат є. Та тільки до його остаточного завершення ще далеко. От, наприклад, перед укладкою піску викорінили траву, та вона знову пробивається крізь нього. Організовуємо її ручне виривання. А що вже говорити за пісок – його потрібно багато. Тож, у кого є бажання зробити свій вклад у майбутнє міста, – будь ласка, звертайтесь на https://www.facebook.com/groups/1251812558171955/, чи особисто у магазин «Світлофор», чи за телефоном 050-906-18-90.

А ми з вами, ті, хто відпочиватиме у місцях, де попрацювали чиїсь руки, повинні  берегти те, що зробили інші. Якщо ж немає змоги чимось допомогти цій ініціативній команді, не чиніть перешкод, не смітіть, не вивозьте пісок. Просто любіть своє місто, в якому живете.

О.Найдьонова
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН