Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

За переслідування журналістів в Криму восьми особам повідомлено про підозру

Прокуратура Автономної Республіки Крим реагує на усі факти порушень прав журналістів представниками окупаційної влади на тимчасово окупованій території півострова Крим. Так, з моменту передислокації прокуратури автономії на материкову частину України зафіксовано численні факти переслідування представників засобів масової інформації, перешкоджання їх професійної діяльності, а також незаконне заволодіння майном державних та приватних теле- радіокомпаній та інших ЗМІ на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Зокрема, прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у 23 кримінальних провадженнях, розпочатих за фактами незаконного затримання, позбавлення волі журналістів, порушення недоторканості їх житла, перешкоджання журналістській діяльності. У ході досудового розслідування кожен такий факт ретельно перевіряється.

Завдяки послідовній роботі, є результати у кримінальних провадженнях щодо вчинення злочинів відносно Анни Андрієвської, Наталії Кокоріної, Романа Спиридонова, Османа Пашаєва та інших. Так, за результатами зібраних доказів, 8 особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 146 (незаконне позбавлення волі), 162 (порушення недоторканості житла) Кримінального кодексу України.

Підозрюваними найчастіше є так звані «слідчі та оперативні працівники» «Управління ФСБ РФ по Республіці Крим та м. Севастополю» та представники незаконно створеного озброєного формування «Самооборона Крим». На даний час, зазначених осіб оголошено у розшук.

«Переслідування журналістів та їх родини, проведення незаконних обшуків, затримання, перешкоджання професійній діяльності, погрози застосувати зброю – саме такі факти містяться в матеріалах наших кримінальних проваджень. Винні у цьому повинні нести відповідальність», – зазначив прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

За його словами, завдяки плідній співпраці з журналістами, вдалося встановити велику кількість осіб, які є фігурантами як злочинів проти них, так і інших злочинів окупаційної влади.

«Не можливо не відмітити допомогу слідству саме журналістами. Вони є свідками подій перед будівлею Верховної Ради АРК, незаконного голосування депутатами за приєднання території Криму до Російської Федерації, захоплення адміністративних будівель та інших подій, які призвели до окупації частини території України. Мета у нас спільна: винні повинні відповідати за вчинення протиправних дій, тому продовжуватимемо працюватимемо у цьому напряму», – додав прокурор.

Прес-служба прокуратури Автономної Республіки Крим

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН