Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Яка робітнича професія є однією з найбільш затребуваних на Херсонщині

У Херсоні відбувся ІІ етап обласного конкурсу фахової майстерності за професією «токар». Перший (внутрішній) етап конкурсу відбувся в освітніх закладах серед студентів та учнів ІІІ та ІV курсів Херсонського морського коледжу, суднобудівного ліцею та політехнічного коледжу, новокаховських закладів: електротехнічного ліцею та політехнічного коледжу, професійного училища №14.

Учасники, які посіли 1 та 2 місця, на обласному етапі демонстрували знання теорії з базових дисциплін і практичні навички роботи на токарно-гвинторізних верстатах.

«На сьогодні професія «токар» є затребуваною і залишатиметься такою у найближчі роки. Підприємства відчувають гострий дефіцит кадрів, зараз знайти токаря з досвідом роботи на виробництві дуже важко. Вакантними залишаються 12 місць. Потребують спеціалістів Херсонський машинобудівний завод, хлібокомбінат та підприємства Горностаївського та Каховського районів. Середня зарплата, яку пропонують роботодавці кваліфікованим токарям, – від 5 до 9 тисяч гривень», – сказала заступник директора обласного Центру зайнятості Наталія Португальська.

Найкращим у професії «токар 2018 року » визнаний студент Новокаховського політехнічного коледжу Олександр Матвійчук, а кращим майстром виробничого навчання – його наставник Леонід Іванович Меншиков. Друге місце у ІІ етапі обласного конкурсу фахової майстерності посів Павло Коляда, учень Новокаховського професійного училища №14. На третьому – учень Новокаховського електротехнічного ліцею Віталій Стрельченко.

Всім переможцям конкурсу вручені подарунки та сертифікати на працевлаштування на підприємство «Херсонський машинобудівний завод». Документ передбачає бонус для найкращих токарів – щомісячну доплату у розмірі 1000 гривень до основної зарплати. Вручені подарунки, грошові премії – 1500 грн. – за 1 місце, 1000 грн. – за друге, 500 грн – за третє, кращому майстру – 2000 грн.

«Основна мета конкурсу – привернути увагу до робітничих спеціальностей, до того, що вони є найбільш затребувані на ринку праці, підняти престиж професії. Бо діти, які йдуть навчатись, не вірять, що можуть заробити собі на достойне життя. Ми готуємо спеціалістів не лише для себе, а для промислових підприємств України. Ми не намагаємось цих дітей утримувати лише для свого підприємства, ми розуміємо, що випускник прийде туди працювати, де побачить перспективу. І наша дуальна система навчання (теорія і робота на підприємстві) якраз і спрямована, щоб вивчити, як побудувати процес, щоб молодь залишалась у нас», – розповів директор ТОВ НВП «Херсонський машинобудівний завод» Олександр Олійник.

ІІ етап обласного конкурсу відбувся на базі Херсонського політехнічного коледжу. Організаторами є Об’єднання організацій роботодавців, Департамент освіти, науки та молоді ОДА, Рада директорів фахової передвищої освіти та ТОВ НВП «Херсонський машинобудівний завод».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН