Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонська єврейська община відзначила традиційне свято Лаг Ба Омер

Свято має трагічну для єврейського народу передісторію. За часів римського поневолення народу Ізраїлю заборонялось вивчати Тору. Лише деякі вчителі не скорились.

Легенда розповідає про учнів відомого єврейського вченого й мислителя рабі Аківи, у якого були учні. У Талмуді сказано, що 24 тисячі послідовників рабі, щоб обдурити римлян, одягались як мисливці, брали луки й стріли, йшли за межі Єрусалиму і вчили Тору“, – розповів з історії помічник головного рабина Херсона та області Леві Левінтон.

Під час епідемії всі вони, крім п’ятьох, вмерли через неповагу один до одного. Цього дня, який кожного року припадає на різні дати, євреї збираються всією громадою, щоб помолитись за учнів рабі Аківи і виказати взаєморозуміння і взаємну повагу.

«Лаг Ба Омер ми відзначаємо щороку, щоб продемонструвати взаєморозуміння. У це свято ми об’єднуємось, ми – одна родина. Є різні люди, з різними поглядами. Але це не повинно вливати на взаємини між ними. Цього року до херсонської доєднались представники єврейських громад області. Це саме те, чого ми хочемо – бути разом цього дня», – сказав головний рабин Херсона й області Іосиф Іцхак Вольф.

Учасники пройшли урочистою ходою вулицею Суворова.

Шановна єврейська громадо Херсонщини! Бажаю, щоб труднощі оминали кожного з вас стороною, а вірним супутником по життю була удача! Упевнений, що єднання народів іде на користь не лише Херсонщині, а й усій Україні!” – вітав учасників ходи голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв.

На Молодіжному пляжі святкування продовжилось. Після молитви, яку прочитав головний рабин, відбулось запалення спільного вогнища.

За традицією, цього дня у дітей – вихідний, а дрова для багаття починають збирати ще за місяць до Лаг Ба Омер. Історію свята і головний його зміст – полюби ближнього як самого себе – переповіли учні навчального закладу «ХАБАД» у театралізованій постановці.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН