Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Аби втримати молоді медичні кадри, в Бериславському районі пропонують доплачувати їм 3000 гривень на місяць з місцевого бюджету

«Лікарі після завершення вузу отримують зарплату на руки 2860—2920 гривень, — наводить сумні цифри голова постійної депутатської комісії з питань планування, бюджету, фінансів Бериславської райради Олег Дядюн. — Не дивно, що через такі зарплати молоді кадри намагаються якомога скоріше втекти. Статистика ж дуже невесела: в нашій районній лікарні 49 лікарів, у районному центрі первинної медико-санітарної допомоги — 28. І середній їх вік — більше 50 років».

Аби бажання втекти у медиків виникало менше, в Бериславі вирішили розробити програму місцевих стимулів на 2018—2020 роки. Її проект винесли на обговорення на засіданні колегії райдержадміністрації 31 січня. Проте для її остаточного затвердження ще потрібно рішення райради, пише Новий день.

— Ми укомплектовані лікарями на 85%, з яких багато людей пенсійного віку. Молоді малувато, — визнає головний лікар центральної районної лікарні Север’ян Кардава. — Не так давно прийшли до нас три травматологи — хороші, молоді, перспективні хлопці. Нині вони вже всі виїхали до Німеччини. Зарплати у медиків, особливо молодих спеціалістів, дуже малі. Тож програма місцевих стимулів дає шанс хоч якось зацікавити їх. Загалом вона розрахована на 21 спеціаліста зі стажем роботи до 10 років і передбачає щомісячну доплату кожному з них із районного бюджету розміром 3000 грн. Для реалізації програми до 2020 року загалом знадобиться 2,45 млн. гривень. І, як на мене, подібні стимули — це нормально і правильно.

Проте неготовим назвав проект програми голова районної ради Володимир Коновалов. «Я особисто піднімаю дві руки, щоб у кожного були кращі доходи. Я за те, щоб їх підвищувати. Але витягнути з казни 2 мільйони гривень — це багато. Я розумію для себе: якби у мене в кишені було 10 рублів, я ж не можу сказати, що не готовий взяти відповідальність за 11 рублів», — заявив він на засіданні колегії.

Після його слів обговорення перейшло в більш емоційне русло. Після коментарів про запропоновану програму голова райради чомусь почав просторікувато натякати на необхідність переобрання членів колегії РДА. У відповідь голова РДА Олександр Гомон кілька разів перебивав Коновалова і навіть стукав кулаком по столу. «Якщо ви хочете працювати головою райдержадміністрації — будь ласка. Я ж у ваші питання не лізу і прошу тут дотримуватися регламенту», — наполягав Гомон. Обговорення питання програми стимулів для лікарів зайшло в глухий кут, хоча й отримало більшість голосів членів колегії.

На винесенні програми на розгляд райради наполягає і Олег Дядюн. «Першими подібні стимули ввели в Нововоронцовському районі, — стверджує він. — Програма дуже необхідна. Більше того: гроші в районному бюджеті є. А запровадження стимулів дозволить молодим спеціалістам отримувати зарплату на рівні 5000 грн. на місяць. Нині ж з їхніми доходами у 2900 грн. винаймати житло в Бериславі, сплачувати комунальні послуги, харчуватися і купувати одяг просто нереально».

Ми попросили прокоментувати слова депутата Бериславської райради голову Нововоронцовської районної ради Михайла Бідного. «Програма стимулів для лікарів у нас є поки в проекті. Вона ще не діє, бо лікарі до нас не їдуть», — говорить він. За його словами, ця програма передбачає будівництво на території району шести амбулаторій з квартирами для медиків. Вони також будуть забезпечені сучасною комп’ютерною технікою і транспортом. Розпочати дію цієї програми у Нововоронцовці сподіваються з 1 липня, якщо її проект підтримає уряд.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН