Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині масово звільняються вихователі

На цьому тижні скоротилось відвідування дітей в дитсадках і школах міста Таврійськ. Дзвонити мамам, щоб забрали дитину з високою температурою, в школі № 7 почали ще минулої п’ятниці. В дитсадку «Джерельце» із 280-ти по списку дітей 30 січня перебувало всього 172 дитини. Я розказала завідуюча дитсадка Зоя Зоря, і до цього садок відвідувало то 240, 220 дітей. Позначилось підвищення оплати за харчування дітей, тому деякі батьки не завжди приводили їх. Ще більше відвідування знизилось, коли – хто з дітей почав хворіти, а кого батьки залишають вдома, щоб не підхопити хворобу. Хоча про масову захворюваність мова не йде. Як відмічають лікарі, спостерігається звичайна сезонна простуда.

За словами завідуючої дитсадком «Дзвіночок» Юлії Гарькавої, ситуація в дитсадку не викликає занепокоєння. Із 128-ми спискового складу 30 січня перебувало 80 дітей. По словам Юлії Миколаївни, для їх дитсадка це нормальне явище.

Але в дошкільних закладах існує інша проблема, яка турбує завідуючих не менше, чим здоров’я дітей. Почали звільнятись вихователі. На даний момент в «Джерельці» 3 вільних вакансій вихователів і одна – психолога. В «Дзвіночку» вже давно не вистачає одного вихователя.

Причиною звільнення вихователів, вважає Зоя Зоря, є низька заробітна плата. Вчителям держава її підвищила, а про вихователів забули.

 Коли психолог в «Джерельці» пішла у декрет, на її місце тимчасово почала оформлюватися інша людина. Але, коли дізналась про розмір зарплати – 3 600 грн. без відрахувань, то відмовилася. Для прикладу, вихователь з 10-ю роками стажу отримує 3 968 грн., а молодий спеціаліст взагалі менше мінімальної заробітної плати – 3 407 грн., 3 500 грн., 3 687 грн. в залежності від навантаження.

В минулому році, розповідає Зоя Григорівна, звільнилось два вихователя, які поїхали на заробітки за кордон. Пішли доглядати там за дітьми в сім’ю. Працюють вахтовим методом, і отримують за три місяці більше, чим заробляли в дитсадку за рік.

Якщо так піде і далі, то кваліфіковано виховувати дітей в дитсадках буде нікому. Може так статися, що дитсадки змушені будуть приймати на роботу навіть без педагогічної освіти, тих – хто погодиться на таку низьку зарплатню.

Таврійська міськрада.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН