Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Завтра херсонці залишаться вдома

Принаймні більша частина городян відчує на собі, що 25 грудня цього року в Україні – вихідний. Цього дня відзначають свято Різдва християни західного обряду. Різниця юліанському та григоріанському календарях, за якими традиційно живе церква Сходу й Заходу, продовжує резонувати у суспільстві – «не наше» свято… Цю тему обговорили священики Херсонської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату у прямому ефірі херсонського телеканалу «Скіфія».

Зараз юліанським календарем, який прийнято називати «старим стилем», користуються Російська, Єрусалимська, Сербська, Грузинська церкви та Афонські монастирі. Решта церков – новоюліанським календарем, який до 2800 року співпадатиме з григоріанським, за яким Світле Різдво Христове настає 25 грудня.

І 25 грудня, і 7 січня є умовними датами народження Спасителя. Це просто встановлене церквою в певному столітті свято. Літочислення йде від Різдва Христового. У західних християн воно починається за 5 днів до нового року, а у східних – 7 днів після нього. Все ніби на поверхні, але це розділяє церков і суспільство.
7 грудня не завжди було православним Різдвом. За радянських часів (з 1918 по 1929 рік), Різдво Христове святкували 25-26 грудня.
«Зараз такий час, коли в Україні розділена церков. Перехід з одного календаря на інший, щоб святкувати разом з більшістю країн, може призвести до ще більшого розколу. Рішення про встановлення церковних свят приймає вищий орган правління церкви, а не світська влада», – прокоментував настоятель храму Святої Тройці церкви, протоієрей Євген Сидоренко.

Встановлення 25 грудня державного свята – жест поваги до всіх, хто сповідує віру в Спасителя.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН