Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Високопільському районі питну воду продовжують доставляти у бочках на тракторі

Невипадково, що Високопільска селищна рада виступила ініціатором створення об’єднаної територіальної громади, бо так далі жити не можна: без води і доріг. До неї увійшли села Мала Шестірня та Нововознесеньке. Відмовилась брати участь в об’єднанні громада Новомиколаївки.

Вирішили утворити ОТГ три населені пункти через безвихідь. Район – один з найвіддаленіших в області, до нього важко дістатись по розбитих дорогах. Не бачили тут давно представників обласної влади і народних депутатів.

«Пішли на децентралізацію, бо далі так неможливо. Та система, що працювала до реформи, залишила нас сам на сам зі своїми проблемами. І це в районному центрі, а в селах ситуація ще гірша. Під час передвиборчої кампанії я побував у кожному населеному пункті району, «від дверей до дверей» відвідав кожний будинок, і побачив, як живуть селяни. Це просто жах», – розповів голова Високопільської ОТГ Руслан Застава, який протягом двох каденцій очолював селищну раду і був переобраний 29 жовтня.

Високопільський район у XXІ столітті продовжує жити без якісної питної води. У самому райцентрі за радянських часів не було проведено центрального водоводу. Лише у 2015-ому році селищна рада вийшла з проектом і перемогла на конкурсі «Вода для агросектору», який проводила Агенція США з міжнародного розвитку ( USAID). Торік американська сторона надала фінансування у 100 тисяч доларів, селищна рада виділила близько 870 тисяч гривень. За ці кошти було прокладено 8 кілометрів водопровідних мереж. Американці наполягли на будівництві фільтрувальної станції, бо хімічний склад води у районі не відповідає стандартам якості. Тепер якісною водою забезпечені лише частина жителів Високопілля.

Близько мільйона гривень потрібно, щоб з’єднати артезіанську свердловину з іншими мікрорайонами селища. По селах же питну воду продовжують доставляти у бочках на тракторі. З дорогами ще гірше. Американці після того, як прибули у район, сказали, що райцентр ніколи б не переміг у конкурсі проектів, якби вони знали, в якому стані перебувають автошляхи. Та ж ситуація відбулась при підготовці фестивалю німецької культури «Кронау-фесту» (Високопілля було поселенням німців-колоністів і мало назву Кронау), Німецька сторона відмовилась їхати до селища через відсутність доріг.

Лідія Григор’єва

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН