Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Одесі вийшла книга про одну з унікальних сторінок історії Херсона

Всі факти життя і діяльності найбільшого мірошника Півдня України підтверджені документально. Книга написана легкою простою мовою, що робить її цікавою не тільки для вузького кола науковців, але й для всіх, кому цікава історія розвитку промисловості Півдня України.

Це видання підготовлене бібліографами науково-технічної бібліотеки Одеської національної академії харчових технологій.

Навіть побіжне знайомство з книгою дає змогу припустити, що видання викличе інтерес у херсонців. Другий розділ книги називається: «Херсон. Конец VIII века, век XIX». У ньому йдеться про єврейську родину Вайнштейнів, яка прибула до Херсона, цілком ймовірно, з Галичини; наведено їх родовід. Окремий розділ присвячений Еммануїлу Вайнштейну – засновнику фірми «Братья Вайнштейн» (1844) та їх сімейному бізнесу в Херсоні.

У знавців і любителів історії старого Херсона прізвище Вайнштейн (Вейнштейн), як правило, асоціюється з листівкою, випущеною на початку XX століття – «Лесопильный завод Вайнштейна». Лісопильний завод і млин були побудовані у 1859 році на місці старих адміралтейських доків. У херсонських купців братів Вайнштейнів – Еммануїла (1820-1881) і Бера (1818-1880) був не тільки паровий лісопильний завод, а й паровий млин – один з перших у Новоросії, другий в Херсоні, а також з десяток шерстомийок на Карантинному острові.

У 60-ті роки XIX брати зі своїми сім’ями переїхали до Одеси.

Наприкінці XIX століття їх бізнес процвітав як у Херсоні, так і в Одесі. У 1899 році на херсонському лісопильному заводі працювало 110 робітників, а його господаря називали «одеським мільйонером». Торгівля борошном процвітала. Склади і агентства Торгового дому «Эммануил Вайнштейн и сыновья» перебували в Константинополі, Трапезунді, Смирні, Бейруті, Яффі, Єрусалимі, Парижі, Олександрії, Порт-Саїді, Хартумі, Занзібарі, Адені, Лондоні, Афінах, Санкт-Петербурзі, Ризі, Варшаві, Тифлісі, Миколаєві.

Символічно, що одеська книга про Григорія Вейнштейна була надрукована в Херсоні – місті, де він народився і провів дитячі роки, вулиці якого зберігають його сліди.

biblio.lib.kherson.ua

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН