Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

До Дня міста у Новій Каховці відкриють нову виставку в картинній галереї «Вересневе бієнале»

Не кожне місто може похвалитись своєю картинною галерею. Нова Каховка – не з них. З 1967 року у місті, що виникло після будівництва Каховської ГЕС, була створена галерея візуального мистецтва. Основою фонду стали роботи народного художника України Альбіна Станіславовича Гавдзинського. Він майже 9 років прожив у Новій Каховці, 1961–го подарував місту 237 своїх картин і етюдів. Вдячні новокаховчани присвоїли йому звання «Почесного громадянина» і відомого будівника Каховської греблі. 2003 року картинна галерея почала носити ім’я художника.

«Виявляється, Альбін Станіславович вперше приїхав на цю територію, коли зведення міста ще тільки планувалось. Жив і творив у Новій Каховці майже 9 років. Я була знайома з ним особисто, і його неможливо було не любити. Це людина, яка дійсно заслуговує на те, щоб його іменем була названа галерея», – розповіла директор закладу Олена Михайленко.

Галерейні фонди з перших 2 сотень робіт Гавдзинського виросли до 1200 живописних робіт. Галерея постійно експонує картини з фондів, стає майданчиком для виставок робіт місцевих художників і майстрів та приймає творчих гостей. Є постійні друзі з Енергодара й Дніпра, різних куточків України.

Зараз діє виставка, відкрита до Дня незалежності – картини художників-реалістів, на яких відтворена краса української землі та її людей. Приймає галерея молодих й креативних. Вдруге виставляють роботи Роман Кулішов та Віталій Долгих – художники арт-стріту, які часто працюють у Києві над зображеннями муралів (живопису на будинках).

Напередодні Дня міста у картинній галереї відкриється «Вересневе бієнале». З картинами місцевих художників та роботами майстрів декоративного мистецтва зможуть ознайомитись городяни й гості Нової Каховки.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН