Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На херсонських підприємців чекають великі штрафи за нелегалів

Чиновники підрахували, що на Херсонщині півмільйона працездатного населення, але офіційно працює лише 200 тисяч. Тому за кілька днів управління Держпраці в Херсонській області розпочинає перевірки роботодавців щодо дотримання трудового законодавства.

Незабаром інспектори отримають відповідні посвідчення та й повноваження їх значно розширили. Скасували чимало бюрократичних перепон. Штрафи за нелегалів сягають ста тисяч гривень. Співробітники служби поки попереджають підприємців не порушувати законодавство і правильно оформлювати працівників, але потім застосують фінансові санкції, які в Україні доволі суворі.

Відтепер не існує планових та позапланових перевірок. Співробітник держпраці виходить на інспекційні відвідування. При чому підставою для них може бути будь-яке повідомлення щодо порушення трудового законодавства, а тим більше про нелегальних працівників.

«Інспекційні відвідування мають проводитися за зверненнями працівника стосовно порушення відносно нього трудового законодавства, за зверненням фізичної особи щодо порушення порядку оформлення трудових відносин. І тут хотілося б зазначити, що даним порядком визначена чітка заборона інспектору праці повідомляти суб’єкту перевірки будь-яку інформацію, джерело скарги, будь-яку інформацію про самого скаржника та про ті питання, які висвітлені у зверненні», – роз’яснює Леся Олішевко заступник начальника управління з питань праці ГУ Держпраці у Херсонській області.

Інспектори як і раніше повідомлятимуть роботодавців про свій візит. Але це не стосується одного нюансу, в якому розголошення може звести нанівець сам сенс перевірки.

«Якщо перевірка проводиться з питань виявлення неоформлених працівників і, якщо інспектор вважатиме, що таке повідомлення зашкодить подальшому проведенню інспекційного відвідування, то він має право не повідомляти керівника підприємства чи фізичну особу, яка використовує найману працю про намір проведення такого відвідування», – коментує Леся Олішевко.

Перевірки триватимуть не більше 10 робочих днів. А малий бізнес не затримуватимуть більше 2-х. Після проведення інспекції обов’язково складається відповідний акт. У разі виявлення порушень спочатку винесуть припис про їх усунення, а лише потім штрафуватимуть.

Але це не стосується тих випадків, коли виявлять неоформлених працівників. У Держпраці нагадують, що штраф за кожного неоформленого працівника сягає 96-ти тисяч грн. Перешкоджання у проведенні перевірки обійдеться у 9600. А якщо сенсом інспекції було виявлення нелегалів, то готуйте сплатити третину мільйона.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН