Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонських моряків зобов’язують сплачувати військовий збір лише на батьківщині

Для забезпечення обороноздатності України у першому кварталі цього року херсонці перерахували 44,2 млн. грн. Це на третину більше, ніж за відповідний минулорічний період. У фіскальній службі такого перевищення навіть не очікували, але прогнозують, що і надалі на Херсонщині зростатимуть надходження від військового збору.

Зарплата, отримані гроші за цивільно-правовими договорами, дивіденди, проценти по депозитах, іноземні доходи, операції з нерухомістю, оренда житла, подарунки, інвестиційний прибуток тощо обкладаються військовим збором. Кількість видів прибутків громадян, що оподатковуються, з минулого року збільшилась. І тепер туди потрапили всі гроші, які ви отримали за місяць, або рік. Але не змінився принцип нарахування – він стягується так само, як і податок на доходи фізичних осіб.

Також військовий збір сплачуватимуть херсонські підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, і нараховують податок на доходи фізичних осіб. Спрощенцям його відраховувати не потрібно. Але це не стосується найманих працівників.

Багато сподівань у фіскальній службі Херсонщини покладають на наших заробітчан. Особливо на херсонських моряків. Якщо податок на доходи їм можуть скасувати, адже його вже стягнули за кордоном, то військовий збір вони мають сплатити у бюджет батьківщини.

«Якщо між Україною і будь-якою країною, в якій отримані іноземні доходи, є міжнародна конвенція, є передбачена угода про уникнення подвійного оподаткування, то, як правило, зараховується тільки податок на доходи фізичних осіб. А ось військовий збір сплачується з повної суми іноземного доходу. Тобто податок на доходи фізичних осіб може бути зарахований в розмір тих податків, які були сплачені за кордоном, а військовий збір – ні. Якщо платник отримує іноземні доходи, то півтора відсотка він сплачує з цієї загальної суми по курсу валют на день отримання таких іноземних доходів», – пояснив заступник начальника управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Херсонській області Олексій Юсов.

Можна і приховати свої закордонні доходи, але при купівлі житла чи автівки у податківців одразу виникнуть запитання. Відповідно до фінансового моніторингу України, витрата більше 50 тисяч гривень передбачає безготівкові розрахунки. Тобто такі доходи повинні будуть правильно оподатковані і мати легальний характер на території України. Тому податківці закликають жителів області, що отримують прибутки за кордоном, в тому числі моряків, звернутися до центрів обслуговування платників, подати декларацію та сплатити податки до бюджетів своєї країни.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН