Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У ХДУ розпочався другий всеукраїнський етап олімпіади з історії

У Херсонському державному університеті урочистості до сторіччя вишу зробили постійним святом науки. Доводять, що тут не тільки веселитися, танцювати і співати вміють, а й мають чималі досягнення у навчанні та пишаються новітніми технологіями у викладанні. З ювілеєм збіглося і проведення другого всеукраїнського етапу олімпіади з історії у 2016-2017 роках.

До ХДУ приїхали найкращі у цій дисципліні студенти 35-ти вишів з усієї країни. А це майже 70 учасників. Почали з презентації університету гостям. В номерах артисти акцент зробили саме на його історії. За декілька хвилин у феєричному шоу згадали умови та події при його заснуванні, всіх його ректорів за цілий вік, роки лихоліття та розквіту. Співали про героїв, яких виховав та вивчив виш, подвиги яких вже стали історією та наших сучасників, які створюють цю історію зараз.

Декан факультету психології, історії та соціології ХДУ Ірина Шапошникова розповіла: «Такі заходи проводяться раз на рік з усіх дисциплін. Міністерство визначає провідні вузи, кому доручає проводити ці заходи. І от провідним вузом з історії визнаний Херсонський державний університет».

Особливо вітали студентів з вишів, які через війну переїхали зі Сходу України до Вінниці та Бахмута, але не втратили на всеукраїнському рівні свої наукові позиції.

Віталій Тельвак, голова журі, доктор історичних наук Дрогобицького державного педагогічного університету сказав наступне: «Олімпіада покликана власне показати, наскільки мудрим є наше молоде покоління істориків, хто буде завтра представляти українську історичну науку і в Україні, і на міжнародній арені, а нашим завдання є відібрати найкращих з тих кращих студентів,  які представлені в цих стінах».

Учасникам олімпіади у день відкриття дали трохи розслабитися та відпочити. А на наступні дні запланований справжній мозковий штурм численних тестів та завдань. А змагатися є за що – переможці отримають додаткові бали при вступі на бюджетні місця у подальшому навчанні в їх виші на магістра. Організатори олімпіади обіцяють – готувати шпаргалки або розраховувати на чиїсь підказки студентам немає сенсу. Всі завдання тримають у суворій таємниці.

Після урочистої частину студенти  факультету психології, історії та соціології ХДУ влаштували для учасників олімпіади розважальний концерт. З рок-лірикою, національним колоритом, показали все на що гаразді у творчості. На сцені розігралися справжні козацькі бої. По сцені літали шаблі, ножі, нагайки. По-справжньому налякали глядачів вправи з великою булавою.

«Мені хочеться, щоб у вас залишилися найкращі враження від нашого міста, від нашого південного регіону. Тут кращі з найкращих,  ви сьогодні являєтесь учасниками такої грандіозної події, яка залишить великий  історичний  слід в науці та й у вашій долі зокрема», – сказав Василь Стратонов, ректор Херсонського державного університету, підсумовуючи урочисту частину.

Гості перебувають на Херсонщині чотири дні. Саме стільки триватиме олімпіада. А вже у четвер студенти та члени журі сядуть до своїх потягів та автобусів і повезуть по всій Україні свої враження від університету та Херсонщини, які у свій час теж стануть історією.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН