Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонські спеціалісти з проектами енергозбереження затребувані в різних обласних центрах

Ігор Лютіков, президент Херсонського обласного Центру енергоефективності та екології повідомив про те, що спеціалісти з Херсона беруть активну участь у проектах з енергоефективності. Про це він повідомив на Фейсбуці:

 – Перший проект DemoUkrainaDH (НЕФКО) завершений у Вінниці в розробці якого приймали участь провідні консультанти та проектувальники з Херсона. На території проекту розташовані одинадцять житлових будинків та лікарня. Теплом та гарячою водою територія забезпечувалася двома котельними.

Концепція проекту полягала у наступному:

 Впровадження теплопостачання керованого попитом через встановлення індивідуальних теплових пунктів з регулюванням постачання тепла відповідно до температури зовнішнього повітря.

 Зменшення втрат тепла в розподільчій мережі шляхом заміни трубопроводів, всього 1.5 км труб (у двотрубному вимірі).

Виведення з експлуатації неефективної малої котельні, що стало можливим завдяки зменшенню споживання тепла.

Результати та досягнення проекту Вінницький проект демонструє чого можна досягти, зробивши повний аналіз системи теплопостачання та використовуючи найкращу практику технічного проектування і виконання робіт. Впровадження індивідуальних теплових пунктів разом із заміною тепломереж дозволило зменшити втрати тепла, що в свою чергу призвело до зменшення потреби у потужностях на підготовку тепла та гарячої води.

В результаті стало можливим підключити все теплове навантаження до ефективної котельні, яка мала надлишкову потужність, а неефективну котельню вивести з експлуатації. В цілому, очікується 30% економії енергії. Окрім підвищення якості послуг для більш ніж 2100 мешканців, проект є рентабельним та вигідним для теплопостачального підприємства, з періодом окупності близько 5 років.

Використання сучасних принципів проектування та практики впровадження було суттєвим для результатів проекту, а також кинуло виклик існуючим нормам, практиці та образу мислення. Деталі проекту Загальні інвестиції: 680 000 євро Період окупності: 5 років Енергозбереження: біля 30% або 4000 МВт-ч/рік Скорочення викидів CO2: 800 тон/рік Нажаль в самому Херсоні міська рада не дуже переймається проблемами енергозбереження, тому більше працюємо в інших містах

При цьому, у Херсоні створено комунальне підприємство «Енергосервіс», яким керує депутат Херсонської міської ради Лариса Леонова. На жаль, поки жодного реального проекту від підприємства задекларовано не було.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН