Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонська журналістка про День пам’яті Героїв Крут

Херсонська журналістка Лідія Григор’єва на Фейсбуці написала про те, наскільки важливим є сьогоднішній день для українців, для самоусвідомлення себе, як нації:

 – Сьогодні в Україні – День пам’яті Героїв Крут.

Давайте згадаємо тих, хто віддав своє життя за незалежну і соборну Украну. Історія – це суворий вчитель. Лише об’єднавшись, ми недопустимо помилок, ми збережемо нашу державу і зробимо все, аби вона розквітла.

99 років тому молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.
Їх було триста – студенти Українського народного університету, Університету Святого Володимира та учні старших класів Української Кирило-Мефодіївської гімназії.

Захисники, пройшовши лише семиденну військову підготовку, без сумнівів і вагань вирушили в похід проти російської армії. Проти них були тисячі – солдати, фронтовики та матроси більшовицької армії під проводом есера Михайла Муравйова. Нерівний бій. Бій під Крутами на 4 дні віддалив захоплення Києва. Дав можливість молодій українській державі укласти Брест-Литовський мирний договір.

П’ять годин безперестанку студентський курінь стримував наступ червоних, втрачаючи молоді життя, під градом куль і гранат.

Двадцять вісім студентів потрапили в полон. Муравйовці цілу ніч по-звірячому мордували їх, а на світанку повели на розстріл. У зимове холодне небо злетіли звуки гімну „Ще не вмерла Україна”, що його першим заспівав гімназист Григорій Пипський. Пролунала недовга кулеметна черга…

Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку — боронити її.
Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них – невмируща. Вічна їм слава! Слава Україні!

Нагадаємо, що сьогодні у Херсоні об 11.00 відбувся урочистий мітинг та покладання квітів до меморіалу “Слава Україні” з нагоди пам’ятного дня. А ввечері о 18.00 відбудеться смолоскипна хода.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН