Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Запоріжжі “чорні” дроворуби шаленими темпами знищують лісовий фонд

На Запоріжжі “чорні” дроворуби знищують лісовий фонд, збитки вже сягають кілька сотень тисяч гривень. Найчастіше орудують у лісосмугах поміж населених пунктів. Цього тижня було знищено посадку білої акації  поблизу села Підпорожнє Вільнянського району, розповів кореспонденту порталу Depo.Запоріжжя лісничий Михайлівського лісництва Іван Гігуашвілі. Охоронець лісу  буквально “за руку” спіймав браконьєрів. 

“В результаті самовільної порубки дерев акації білої невідомими особами, біля їхнього автомобіля, де вони завантажували деревину, було знайдено близько чотирьох свіже спиляних пнів на суму шкоди – 23 тисячі 180 грн 10 копійок,” – розповів лісничий.  Взагалі ж у “кварталі”, де працювали дроворуби, фахівці нарахували 39 пнів на загальну суму понад 191 тисячу гривень. Однак, довести, що шкоди завдали саме затримані, буде важко, та й збитки у такому розмірі ті не відшкодують. 

Згідно законодавства, адміністративна відповідальність за незаконну порубку дерев у лісосмугах становить до 170 гривень, а також розраховуються збитки за кожне знесене дерево, в залежності від діаметру, розповів заступник начальника екологічної інспекції області Артем Кизим.

“Вже у цьому році було складено 35 адміністративних протоколів за ст. 65 – незаконна вирубка дерев, притягнуто до адміністративної відповідальності 35 осіб на загальну суму 3,565 гривень. А розрахунок збитків за кожне знесене дерево по громадянам, які незаконно рубали, становить 75 тисяч”, – каже еконінспектор. 

Та це лише капля у морі –  реальні цифри значно більші, зазначають фахівці. Просто точної статистики немає – охопити перевірками всю область не виходить через брак кадрових та матеріальних ресурсів, тому й виходить, що за офіційними показниками найбільше рубають в географічно близьких до обласного центру районах – Вільнянському та Запорізькому. 

До допомоги у боротьбі з “чорними” дроворубами екоінспектори долучають органи самоврядування на місцях, поліцію та пересічних громадян. Адже знищується не лише природний фонд – від наявності зелених насаджень залежить і добробут регіону. “Лісові смуги були створені у 60-70 роках, щоб, наприклад, попередити негативний вплив вітрів, буревіїв на сільськогосподарські землі. На сьогоднішній момент чимало з них знищені, що ставить під сумнів якість нашого врожаю. Тобто фермерські господарства несуть збитки. Ці дерева виконують захисну функцію з охорони сільськогосподарських земель,” – зазначив Кизим.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН