Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Бірючому пройшли зйомки фільму італійського режисера Джорджо Куньйо з Остапом Ступкою в головній ролі

Минулого тижня на мальовничому узбережжі Азовського моря на острові Бірючий відбулася безпрецедентна співпраця актора, народного артиста України Остапа Ступки та італійського режисера Джорджо Куньйо. В рамках симпозіуму сучасного мистецтва BIRUCHIY Contemporary Art Project пройшли зйомки однієї з частин експериментального фільму “XAU”. Зйомки  відбувалися за підтримки Інституту італійської культури в Україні в рамках програми обміну резидентами з італійської інституцією RESO, що триває вже третій рік. Джорджо Куньйо – режисер, сценарист, актор і художник, володар численних нагород на міжнародних кінофестивалях, учасник 73-го Венеційського кінофестивалю (2016). Попередні три частини його фільму “XAU” зняті в Колумбії, Єгипті та США.

Проект, до якого залучені люди з різним культурним та соціальним бекграундом, за допомогою метафори золота досліджує людські взаємини в сучасному суспільстві та встановлює стосунки між людьми й організаціями з різних куточків світу через спільне виробництво і цінності, але без використання грошей. У зйомках четвертої частини, присвяченої Україні, крім зірки театру і кіно Остапа Ступки, в якості акторів та знімальної групи брали участь організатори “Бірючого”, куратори та художники – учасники симпозіуму. Зйомки проходили в Києві, на морському узбережжі, де розміщена резиденція, та на теренах унікальної природної зони – Азово-Сиваського заповідника. Неповторний експериментальний досвід міжнародної та міжпрофесійної комунікації, що відкриває перспективи подальшої плідної співпраці, залишив яскраві враження у всіх учасників проекту.

 

Свій коментар дав виконавець головної ролі фільму Остап Ступка: “Втретє в своєму житті зустрічаюся з італійськими кіномитцями, і кожного разу отримую задоволення від співпраці. Цього разу доля звела мене з режисером Джорджо Куньйо, який втілює дуже цікавий проект, знімаючи кожну його частину в різних куточках світу. В Україні, зокрема на Бірючому, де кожного року збирається формація художників, які займаються мистецтвом в унікальному місці, Джорджо завершив четверту частину свого проекту, де крім мене були задіяні власне художники і непрофесійні актори. Враження чудові. Коли режисер знає, чого він хоче, виникає розуміння з півслова. Це дуже важливо, особливо коли люди спілкуються різними мовами. Але є одна мова – мова мистецтва. Сподіваюся, наше знайомство і дружба з Джорджо продовжаться ”.

 

Режисер Джорджо Куньйо також поділився власними враженнями від перебування в резиденції та роботи над фільмом: “Бірючий – це фантастичне місце, свого роду паралельний світ, в якому я мав щастя жити останні тижні. Це місце, де все можливо, де люди об’єднуються один з одним і в той же час мають змогу цілковито ізолюватися. Місце максимального вираження свободи у відносинах і в творчості. Бірючий постав переді мною як велика сім’я. Під час мого перебування в резиденції BIRUCHIY Contemporary Art Project у співпраці з Інститутом італійської культури (Київ) і Fondazione CRT (Турин), на додачу до створення інсталяції під назвою “БЕСТСЕЛЕР”, яка досліджує відносини між глобальною економічною системою і концепцією влади, я отримав можливість закінчити зйомки української глави “XAU” – фільму, робота над яким почалася перед тим у Києві.

 

Проект був реалізований цілковито завдяки допомозі моєї “родини Бірючого”, шляхом синергетичної співпраці всіх залучених сторін. Мені пощастило отримати досвід роботи з Остапом Ступкою, актором, до якого я відчуваю велику особисту і професійну повагу. Під час зйомок фільму виникали деякі труднощі, але ми здолали їх спільними зусиллями, залишаючись єдиною командою. Остап був одним із нас, і тепер він теж частина родини Бірючого. Ступка продемонстрував таку здатність оголити власні емоції, що під силу лише великому акторові, який вкладає величезну енергію в створення персонажа. Найближчим часом я сподіваюся на роботу з Остапом в новому проекті, за участі також усіх інших друзів, без яких ніщо не було б можливим. Дякую, “Бірючий”.

Херсон Онлайн

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН