Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні проходить міжнародний дизайн-форум

Організатор – Херсонський  національний технічний університет, кафедра дизайну. Місце проведення – ТРЦ «Фабрика», 20-22 квітня.

На форумі відбулась і  презентація  молодіжної  сукні в українському стилі «Волошки». (Авторський колектив: Ірина Кулик, Марина Мішина, Світлана Кіхтенко)

Модель сукні  розроблялась у ході дослідження МАН, ученицею  11 класу Херсонської багатопрофільної гімназії №20  ім. Бориса Лавреньова      Херсонської міської ради  Кулик Іриною, 2014-2015 навчального року. Науковий керівник – Кіхтенко Світлана Сергіївна, старший майстер кафедри технологічної освіти та побутового обслуговування, Херсонського  державного університету, а також Марина Мішина, вчитель технології багатопрофільної гімназії №20.

«Патентний пошук в базі України показав, що створена модель аналогів не має. Сукня молодіжна в українському стилі «Волошки» зареєстрована в українському інституті інтелектуальної власності (УКРПАТЕНТ) як промисловий зразок. Проведено підрахунки вартості виробу. На квітень 2015 року вартість виготовлення склала 479 грн. Це значно дешевше інших виробів подібного одягу. Показ сукні на міських виставках показав інтерес до нашого виробу. Сукня молодіжна в українському стилі «Волошки» може стати символом Херсонщини. Вишиті волошки і колір як найкраще підходять для цього» , – прокоментувала науковий керівник Світлана Кіхтенко.

 Нині молодь полюбляє носити вишиванки, адже це дуже яскраво і модно. Сучасна вишита сорочка – це те, що має бути у кожному гардеробі. Нас завжди захоплювали різні мистецькі надбання жителів південного краю. Вишита сорочка відігравала роль берегині українського народу. Вона повинна була захищати від горя і напастей.

«Метою дослідження стала розробка конструкції сучасної молодіжної сукні у національному стилі. Зробили її зручною, естетичною на вигляд, щоб вона відображала духовну символіку українського народу. Кожна країна, кожен народ має свій одяг зі  специфічними рисами. Визначальною ознакою одягу є матеріал і крій.  Розробляючи проект власного виробу ми враховували моделі-аналоги, проаналізували їх та створили власну модель: «Сукня молодіжна в українському стилі «Волошки», – підкреслила Світлана Кіхтенко.

Сукня напівприталеного  силуету, виконана у національному стилі з лляної тканини блакитного кольору. Вона має укорочені одношовні рукава. «Як декоративний елемент використано вишиті крильця. Горловина округлої форми. Спереду та на спинці рельєфні лінії. Вишивка виконана нитками «Муліне» синього, блакитного, зеленого та світло-зеленого кольорів. Має рослинний орнамент: квіти Васильки. Васильки є символом ніжності, тонкої душевної краси, скромності, праведності та святості, – розповідає авторка сукні Ірина Кулик.  Вибір кольорів для вишивки не випадковий, адже синій колір символізує вірність, нескінченність життя, блакитний колір є символом ніжності та благородства, зелений – молодості».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН