Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Чорноморському біосферному заповіднику створять екскурсійну екологічну стежку

Чорноморському біосферному заповіднику виповнилося 90 років. Рівно 90 років тому була прийнята Постанова № 172 Ради Народних Комiсарiв УРСР «Про утворення надморських заповiдникiв по берегах Чорного й Азовського морiв». Саме з прийняття цього документу почався відлік його історії. Нині Чорноморський біосферний заповідник практично став головним центром, де охороняються найбільш багаті та повночленні природні комплекси рослинного світу крайнього півдня, які зараз збереглися тільки на заповідних територіях.

Херсонщина унікальна. З п’яти біосферних заповідників в Україні  на території області розташовані два. З них Чорноморський – найбільший в країні за територіями.  Він включений до міжнародної мережі біосферних резерватів, відповідний сертифікат видано у 1998 році. В нього входять Тендрівська та Ягорлицька затоки Чорного моря, острови, розташовані в цих затоках, а також 6 материкових ділянок: Волижин ліс, Солоноозерна, Івано-Рибальчанська, Ягорлицький Кут, Потіївська та Потіївська Стрілка.

Анатолій Юрченко, директор Чорноморського біосферного заповідника НАН України сказав наступне:

«Заповідна справа – це така справа, яка має завжди дуже багато перспектив і потрібно багато виконати роботи. В планах на майбутнє – треба завершити оформлення всіх земельних питань, оформити наше право власності, завершити оформлення права власності на землю, на нерухоме майно. Великою проблемою для нас сьогодні являється те, що заповідник хоч і великий, але має фрагментарну властивість, має розрізнені ділянки, які треба нам об’єднати хоча б не заповідною зоною, а хоча б буферною, охоронною зоною».

Спроб знищити заповідник було чимало. Його землі намагалися переорати, в унікальних степах випасали тварин, влаштовували полювання та масово виловлювали рибу та креветку. На сьогоднішній день заповідник являється найбільшою природоохоронною і науковою установою України та найбільшим морським заповідником в Європі. В 1985 році Чорноморський біосферний заповідник включений у Світову мережу біосферних резерватів, що знаходяться під егідою ЮНЕСКО.

«Заповідник для охорони мігруючих птахів і гніздівель середземноморського мартина сьогодні,  збільшивши свою площу у рази, став найбільшим і може найважливішим об’єктом природно-заповідного фонду України, біосферним резерватом ЮНЕСКО, метою якого є збереження екосистем півдня України», – прокоментував Віталій Харченко, куратор заповідника від НАН України.

За досягнення у збереженні природи Верховна Рада нагородила колектив заповідника почесною грамотою. Привітати співробітників приїхали їх колеги з Асканії-Нови, Джарилгача, представники краєзнавчого музею та ХДУ тощо. Лише тільки нагородження та привітальні слова тривали майже 3 години.

Багатою є також і фауна заповідника, чому сприяє різноманіття його ландшафтів та географічне положення. Нині в заповіднику вже відомо близько 3500 видів. З них найбільшим різноманіттям відрізняються комахи. Заповідник створений для охорони гніздових і перелітних птахів, а також ландшафтів причорноморських степів і солончаків. Зараз розглядається питання як людям показати ці красоти та не нашкодити природі.

«Ми зараз, затверджуючи наш проект організації територій, хочемо передбачити в ньому можливість створення такої екскурсійної екологічної стежки на одній із ділянок нашого заповідника, куди ми могли б проводити екскурсії і знайомити тих людей, які цікавляться, з унікальними властивостями наших природних заповідних комплексів. Я думаю, що нам це вирішити вдасться, але з іншого боку, я хотів би, щоб ми всі розуміли, що повна екскурсійна діяльність практично неможлива через те, що, по-перше, заповідник дуже віддалений сьогодні від центра, від тієї інфраструктури, яка необхідна туристам», – прокоментував Анатолій Юрченко.

Чорноморський біосферний заповідник забезпечив збереження до цього часу унікальних еталонних фрагментів причорноморського степу, піщаного лісостепу, прибережних екосистем. Це науково-дослідна установа та центр екологічної освіти в регіоні. Рекреаційна діяльність в межах заповідника не здійснюється. Тому люди не нашкодять цьому унікальному первинному та недоторканому куточку природи.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН