Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Благодійний фонд “Крила Фундейшн” відкриває у Херсонському театрі Куліша виставку про мову та деколонізацію

Благодійний фонд «Крила Фундейшн» організовує у Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М. Куліша відкриття виставки про мову та деколонізацію «Мовні вправи».

 

Роботи для неї надали українські митці та мисткині. Всі твори незмінно присвячені темі мовної ідентичності, деколонізації та важливості української в повсякденному житті, а також тому, що навіть в цьому контексті ми разюче відрізняємося від нашого сусіда-агресора.

Виставка складається з творів українських художників, які переосмислюють колоніальний досвід української нації. Серед них – Алевтина Кахідзе, Оля Федорова, Ігор Гусєв, Валерій Ведута та інші.

 

Крім самої експозиції, у день відкриття проведуть дискусію на тему «Мова опору: деколонізація через Слова» за участю експертів:

1. Олександр Книга – народний артист України, художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша.

2. Ірина Корольова – заслужена діячка мистецтв України, театральна режисерка.

3. Олексій  Пономарьов – заслужений діяч мистецтв України, композитор, автор ідеї музичних програм, які сприяють відновленню українських традицій.

4. Віолетта Царькова – начальниця Департаменту реалізації гуманітарної політики ХОДА.

 

Мета події – створити простір для діалогу та запросити громадськість до рефлексії на тему мови як інструменту деколонізації, без нав’язування конкретних ідей чи ідеологій. Запрошені учасники: представники ЗМІ, представники влади, представники освіти, місцеві поети, письменники, військовослужбовці.

Реєстрація за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfGM_UwiOsarvdD46qlOwM4jBQzqlbU8hAmOxeN1bDmt_Fntg/viewform

Залишити відгук про подію можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScCJGQlBpU3tbTQPF53xrhNh97M_Vic-XdrOhtVqqPd1rdYRw/viewform

Проєкт реалізується за підтримки фундації Artists Support Ukraine, а також агенції та ГО Port of Culture.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН