Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

До 10 років ув’язнення засуджено окупаційного голову сільради Скадовського району на Херсонщині

За матеріалами Служби безпеки до 10 років позбавлення волі заочно засуджено мешканця Скадовського району Херсонщини Валерія Марценюка. Слідством доведено, що, перебуваючи в окупованому районі області, Марценюк перейшов на бік ворога та погодився обійняти посаду так званого «голови сільської ради» села Шевченко, – повідомляє пресслужба СБУ.

На псевдопосаді чоловік всіляко сприяв закріпленню окупаційної влади на території села. Він формував «штат» незаконно створеного органу влади, призначаючи на посади «однодумців». Зрадник регулярно проводив масові пропагандистські заходи, закликаючи українців підтримати загарбників.


Засуджений разом з іншими колаборантами впроваджував російські стандарти освіти у місцевих навчальних закладах, а підприємців закликав перереєстровувати їх землі та фермерські господарства за законодавством рф.


Крім того, будучи при «владі», колаборант напередодні проведення окупантами незаконного референдуму створив так званий місцевий «виборчком».

У визначені для «голосування» дні він, у супроводі озброєних військових зс рф, обходив подвір’я мешканців села та змушував людей «проголосувати» за приєднання захопленої ворогом території Херсонщини до складу російської федерації.


Суд визнав Марценюка винним у колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Його засуджено до 10 років позбавлення волі.

Наразі зрадник переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території Херсонщини. СБУ вживає заходів для притягнення його до відповідальності.


Досудове розслідування проводили слідчі Управління СБУ в Херсонській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН