Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Проводив незаконний референдум у Херсоні: слідчі поліції повідомили про підозру черговому колаборанту

Фігурантом виявився 45-річний херсонець. Під час окупації міста він добровільно погодився взяти активну участь у організованому загарбниками псевдореферендумі щодо приєднання Херсонщини до складу рф. Нині зловмиснику повідомлено про підозру в колабораційній діяльності. Йому загрожує 10 років ув’язнення, – повідомляє Поліція Херсонщини.

Причетність жителя обласного центру до вчинення злочину проти основ національної безпеки України встановили працівники карного розшуку Херсонського районного управління поліції. Як розповіла заступник начальника поліцейського підрозділу Альона Кметь, оперативники з’ясували, що 45-річний житель обласного центру добровільно у вересні 2022 року пішов на співпрацю з представниками окупаційної влади.

Зокрема, чоловік разом із «членами» незаконно створеної «дільничної виборчої комісії» взяв участь в організації та проведенні незаконного референдуму на території Антонівки. Фігурант допомагав підготувати приміщення, де розташовувалася «ДВК», для проведення псевдоголосування, встановлював ширми та урни, розміщував агітаційні плакати. Також зловмисник здійснював прийом виборців, перевіряв їх особи відповідно до наявних списків, видавав бюлетені для голосування щодо виходу Херсонської області зі складу України та приєднання до росії.

Оперативники встановили місце перебування фігуранта. За процесуального керівництва Херсонської окружної прокуратури дії зловмисника були кваліфіковані за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України. Тобто – участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території, вчиненій за попередньою змовою групою осіб.

Нині слідчі повідомили фігуранту про підозру. Досудове розслідування триває. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Відділ комунікації поліції Херсонської області

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН