Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У столиці триває II Всеукраїнський Форум Рад ВПО

У Києві триває II Всеукраїнський Форум Рад ВПО, який розпочався 27 серпня. Він є однією з вагомих платформ для діалогу між представниками ВПО, центральною та місцевою владою, громадським сектором і міжнародними організаціями. Форум став продовженням минулорічного заходу, що об’єднав близько 430 учасників довкола обговорення важливих питань за означенню темою на національному рівні.

ПРОБЛЕМИ ВПО

Головні нагальні проблеми, винесені на обговорення цьогорічного зібрання – це забезпечення житлом, працевлаштування та надання соціальної підтримки для внутрішньо переміщених осіб. А також напрацювання спільних рішень та ініціювання зміни до політик областей та громад з врахуванням думки ВПО. Захід відкрили Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук, представниця Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг, радник з питань стабілізації Посольства США в Україні Меттью Джонсон.

УКРАЇНЦІ ЗГУРТОВАНІ

Однією з важливих панелей першого дня стала “Залучення ВПО: регіональний та глобальний досвід”. Висновок іноземних учасників наразі такий: українці, котрі через війну були змушені змінити місце проживання всередині країни, демонструють вражаючий рівень згуртованості, самоорганізації та бажання долучитися до вирішення своїх проблем як на рівні держави, так і міжнародному рівні. Проте у світових медіа поки що мало таких історій і цей аспект зауважив зокрема Метью Джонсон.


ВПО  – РЕСУРС З ВЕЛИКИМ ПОТЕНЦІАЛОМ

Про важливість українського досвіду у світі наголосила і Ніна Шрепфер,заступниця Представниці УВКБ ООН (з питань захисту). “Пригадую, що коли я починала працювати у цьому секторі, в Америці стався ураган Катріна, що позбавив домівки і змусив переміститися всередині країни тисячі американців. Людей перевозили, тимчасово розміщували і давали продуктові набори. Вони були розгублені, не знали, що їм робити далі. І тут один чоловік підійшов до мене і сказав: “Так, я втратив усе. Але я залишаюся громадянином, американцем і я хочу щось зробити для свого народу у цей складний час”. Я запам’ятала його на все життя .Так, це були інші часи, інший досвід, та хочу сказати, що українські ВПО відразу долучилися до допомоги одне одному і це вражаючий світовий досвід”. Пані Шрепфер додала, що показувала ролики про самоорганізації українських ВПО в Судані й це, на її думку, надихнуло місцевих активістів на самоорганізацію внутрішньо переміщених осіб цієї країни, чого не було довгі роки до цього.


“Наразі ми повинні розглядати ВПО не як проблему, а як ресурс з великим потенціалом Тоді можна побачити нові перспективи, ” – наголосила Яна Любимова, голова Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Луганській обласній військовій адміністрації. Вона додала, що серед викликів, які стоять перед Україною в контексті великого переміщення всередині країни через війну, – це кліматичні зміни, адже приїзд значної кількості людей призводить до зміни екосистем у приймаючих громадах, зміни структури споживання, і потрібно окремо говорити про підсилення екологічної стійкості цих громад.


ПРО ОРГАНІЗАТОРІВ

Захід триватиме до 28 серпня/Його організував Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» партнерстві з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України і за підтримки Агентства ООН у справах біженців в Україні (УВКБ ООН) й Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX).
Авторка – Наталія Рудніченко/ Український Південь
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН

СУСПІЛЬСТВО