Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

З Херсонського державного університету до Івано-Франківська тимчасово евакуйовано зоологічний музей та археологічну колекцію

Ціла армія людей та організацій була задіяна у питанні евакуації, розповів ректор ХДУ Олександр Співаковський. Це велике щастя, що окупанти не дісталися колекцій, а коли почалися обстріли, то наші науковці разом з працівниками херсонського офісу ХДУ перенесли все у сховище, щоб убезпечити від знищення, – повідомив пресцентр ХДУ.

“Ми безмежно вдячні всім. Натхненниками ідеї були – професори Іван Мойсієнко та Олександр Ходосовцев. Саме Іван Іванович знайшов громадську організацію «Музей відкрито на ремонт» (керівник Леонід Марущак), що спеціалізується на збереженні культурної та наукової спадщини та організовує евакуацію колекцій з прифронтових регіонів. В Херсоні з евакуацією зоологічного музею допомагали працівники херсонського офісу ХДУ, доценти Микола Гоманюк, Наталія Загороднюк, Сергій Бесчасний, який супроводжував колекцію у Івано-Франківськ”, – зазначив Олександр Співаковський.

Також за словами ректора, вдалося тимчасово евакуювати археологічну колекцію Херсонського державного університету, попередньо, як і в ситуації з музеєм, був зроблений та заактований опис об’єктів. До процесу були залучені як працівники херсонського офісу ХДУ, так і влади, НАН України, ГО «Музей відкрито на ремонт».

“Загалом наші колекції вмістилися у 20-ти тонну фуру, все було ретельно та за правилами запаковано фахівцями у коробки та ящики, адже більшість екземплярів крихкі.

Операції передувала велика організаційна робота, пройдені всі дозвільні процедури, якими займався проректор Максим Вінник. Вдячні за підтримку Херсонській обласній військовій адміністрації, Херсонській обласній прокуратурі, Службі безпеки України в Херсонській області, Поліції Херсонщини, Міністерству культури та інформаційної політики, Міністерству освіти і науки за те, що сприяли переміщенню колекцій. Вибачте, якщо когось не згадав.

Разом з вами нам вдалося здійснити важливу історичну місію – зберегти те, що збирали покоління науковців. Тож, як тільки буде дозволяти безпекова ситуація у Херсоні, ми все обов’язково повернемо. Знаю, що є люди, які розповсюджують чутки про те, що ХДУ все вивозить і не планує повертатись. Це неправда. Ми евакуювали цінне обладнання, архів, відділ кадрів, унікальну колекцію гербарію, наші колекції, щоб все зберегти, не дати шансу ворогу знищити нашу історію, надбання. І це наш внесок у майбутнє Херсонського державного університету”, – наголосив Олександр Співаковський.

Колекцію гербарію, переміщення якої було організовано минулого року і яка має наукову цінність, колекцію зоологічного музею та археологічні знахідки прихистив Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Більше того, науковці ПНУ будуть займатись вивченням та описом артефактів археологічної колекції ХДУ, яку декілька поколінь науковців ХДУ формували під час польових експедицій, розкопок.

Зоологічний музей факультету біології, географії та екології налічує понад 150 експонатів, найстарший з яких – білий ведмедик, виготовлений у 1906 році та переданий родиною Фальц-Фейнів переміщеному з Тарту до Херсона о 1917 році Юр’ївському вчительському інституту, що згодом був реорганізований у Херсонський педагогічний інститут. З того часу цей ведмедик є частиною нашої колекції. Цей унікальний історичний факт походження екземпляра відкрив Михайло Підгайний – старший науковий співробітник Херсонського обласного краєзнавчого музею.

А загалом основу колекції складають екземпляри, зроблені ще у середині ХХ століття, що мають високу музейну цінність, а окремі об’єкти – ще й освітню та використовуються під час, наприклад, вивчення хребетних. Зараз в Україні професія таксидерміста є майже унікальною, тому так важливо зберегти наявні у нас екземпляри.

“Враховуючи величезні втрати херсонських музеїв, збереження наявних колекцій задля повернення їх у Херсон – це надважливе завдання, навколо якого об’єдналась велика кількість людей та організацій”, – підсумував ректор ХДУ Олександр Співаковський.

 Пресцентр ХДУ

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН