Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Моя зброя — пензлі та фарби: випускниця ХДУ зібрала на потреби ЗСУ понад 150 000 гривень

Випускниця факультету культури і мистецтв Херсонського державного університету Владислава Фальченко майже два роки займається волонтерством. Дівчина пише картини й розмальовує елементи зброї, щоб потім продати їх за донати на благодійних аукціонах та інтернет-зборах, – повідомляє пресцентр ХДУ.

На вилучені кошти мисткиня купує броню, дрони та інші необхідні нашим захисникам речі. Завдяки своїй творчості Владислава тільки за останні пів року зібрала на потреби українських захисників понад 150 000 гривень.

Про благодійну діяльність Владислави розповіла інтернет-ресурсу “Інтент“.

Владиславу війна застала в рідному місті, евакуюватися дівчина не стала. Вона та її родина вирішили попри ризик і небезпеку залишатись вдома. В той час митці Херсона й країни в цілому почали активно єднатись з метою підтримки захисників та відкрили власний фронт – культурний, Влада не могла лишатись осторонь. Під впливом подій навколо художниця почала відтворювати свої емоції на папері, що і стало початком її волонтерського шляху.

“Я не могла інакше, бо відчувала, що маю бути корисною, маю також боротись, але по-іншому. Адже моя зброя – пензлі та фарби. Живопис – це те, що я можу, тому й почала писати задля підтримки бойового духу наших хлопців та людей в окупації. А вже пізніше, коли на передову пішов мій знайомий, подумала, що ці роботи можуть принести ще й практичну користь”, – згадує Владислава.

Тоді це було на власний страх і ризик

Першу роботу Владислава написала в березні 2022 року, вже в окупованому Херсоні, під звуки вибухів та на тлі хаосу. В ній художниця відобразила Україну, до якої, наче з пекла, свої руки тягне росія.

Загалом за два роки для благодійних цілей Владислава написала близько 20 робіт, які було представлено не лише у її власних благодійних зборах, а й у сумісних волонтерських проєктах. Їх створено з використанням різних технік – традиційних, змішаних і звісно цифрових. Останні особливо допомагають привернути увагу молоді, яка є переважною аудиторією соцмереж, де мисткиня веде збори. Художниця спочатку робить ескізи на папері, а потім допрацьовує їх в цифровому форматі.

Також Владислава пише роботи із зображенням краєвидів Херсонщини, її відомими туристичними локаціями та символами. Так було створено диптих “Аджигольський маяк” та “Олешківські піски”.

“Зараз моя мета – не тільки допомагати захисникам, а й нагадувати про Херсонщину всім і всюди. Адже частина нашої прекрасної області лишається окупованою… Але головне пам’ятати, це тимчасово”, – говорить художниця.

Окрім цього Влада перетворила в артоб’єкт гільзу 155 мм снаряда. Мисткиня розписала її, зобразивши коней Пржевальського, які біжать вільним степом заповідника Асканія-Нова, південних птахів та іншими характерними символами. І ця робота також допомогла зібрати кошти на потреби ЗСУ у спільному з харківськими волонтерами аукціоні.

Від початку повномасштабного вторгнення Владислава долучилась до цілої низки благодійних проєктів, метою яких є допомога українським військовим. Зокрема, створювала артбуки та скетчі разом з командою української мистецької спільноти “Mal’oviy”  для волонтерського комьюніті Vatra та благодійні артзбірники з Lunavis. Вилучені кошти також спрямовували на різні українські фонди, серед яких “Повернись живим”.

А буквально за пів року ведення власних зборів мисткині вдалося зібрати понад 150 000 гривень, які було передано на придбання дрона Dji Mavic 3T та броні для захисників. Також минулого місяця було закрито черговий аукціон-збір, в якому за донати люди могли отримати в подарунок роботу художниці. Збір Владислава вела на своїй сторінці в соціальній мережі Instagram на купівлю ще одного Dji Mavic 3T. Поки активних зборів немає, але мисткиня розповідає, що разом з іншими знайомими волонтерами вже мають запит на тепловізори, яких військовим дуже не вистачає, чекають відповіді хлопців і щодо інших потреб. Отже, новому збору бути. Можливо навіть з особливим артоб’єктом, про який мріє художниця.

“Маю мрію – отримати від хлопців з передової ящик з-під боєприпасів, розписати його та виставити на аукціон-збір. Окрім цього, вже скоро отримаю нову гільзу, яку також перетворю на щось особливе. Ідей багато, однодумців і помічників також, тож будемо втілювати. А поки нагадую, кожен донат – важлива допомога. Пам’ятайте, зробити свій внесок можна ще й, поширюючи інформацію. Давайте наближати перемогу разом!”. 

За матеріалами інтернет-ресурсу “Інтент“.

Фото: Владислави Фальченко

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН