Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Витрати у 2023: громади Херсонщини найбільше фінансували освіту

На сферу освіти громади Херсонщини витратили у 2023 році 3 млрд грн, а це 43% від загальних видатків громад області, які склали понад 6,5 млрд грн. У тому числі видатки загального фонду склали 5,3 млрд грн та спеціального фонду 0,7 млрд грн. Про це повідомила радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Херсонській області Іванна Кузь.

За її словами, зазначену інформацію оприлюднили на Державному веб-порталі бюджету для громадян «Open budget». Згідно із опублікованими даними на другому місці за витратами – видатки на забезпечення загальнодержавних функцій – 1,4 млрд грн, або 21%. На галузь спорту витрачено – 52,3 млн грн або 0,8%, на галузь житлово-комунального господарства – 598,3 млн грн  або 9,2%. Також у витратах є видатки на культуру -121,9 млн грн, або 1,9%, а капітальних видатків проведено на загальну суму 789,0 млн грн.

Як підкреслила радниця із зазначених даних можна визначити витрати громад у розрізі на одного свого мешканця. Позитивна динаміка у видатках загального фонду на одного жителя досягнута 16 територіальними громадами Херсонщини. Трійкою лідерів серед громад, які досягли позитивної динаміки видатків загального фонду на одного жителя у порівнянні із 2022 роком є Калинівська, Високопільська та Музиківська територіальні громади.

Якщо деталізувати інформацію, зазначила Іванна Кузь, видатки загального фонду на одного жителя за 2023 рік у цих громадах становлять 12 086 грн у Калинівській, 11 222,0 грн у Високопільській, та 10 042,0 грн у Музиківській громадах. У порівнянні з 2022 роком такі видатки зросли на 7137,0 грн (або у 2,4 рази) у Калинівській ТГ, на 5845 грн. (або у 2,1 рази)  у Високопільській ТГ та на 3817,0 грн (або у 1,6 рази) у Музиківській ТГ.

«Усі інші бюджети громад Херсонщини змушені зменшувати видатки загального фонду на 1 жителя. Звісно, на такий стан справ впливають воєнні дії на території області, а це негативно впливає на дохідну та видаткову частини місцевих бюджетів», – підсумувала Іванна Кузь.

Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:

Спортсменка з Нової Каховки Анастасія Павлова перемогла на Всеукраїнських змаганнях зі стрільби із лука

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН