Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Викладач ХДМА, Сергій Якущенко, став учасником 29-ї Української антарктичної експедиції: зайняв місце вченого-метеоролога

11 березня 2024 року на станцію “Академік Вернадський” вирушила 29-та Українська антарктична експедиція. Серед чотирнадцяти учасників та учасниць, які були відібрані на відкритому конкурсі, місце вченого-метеоролога зайняв доцент кафедри судноводіння ХДМА Сергій Якущенко, – повідомляється на офіційному сайті ХДМА.

Сергій Вікторович надав ексклюзивний коментар Олександру Юдченку – курсанту 121 групи факультету судноводіння, члену Студентської ради ради та Наукового товариства академії.

– Ю.О. Сергію Вікторовичу, Ви очолюєте Наукове товариство студентів (слухачів), аспірантів, докторантів і молодих учених ХДМА з 2020 року. Днями студентське самоврядування академії дізналося, що ви вирушили у складі 29-ої Української антарктичної експедиції на станцію «Академік Вернадський». Це надзвичайна подія як для Вас, так і для навчального закладу. Розкажіть дещо про шлях і відбір до участі в експедиції?

– Я.С. Мрія була вже давно спробувати подати документи, оцінити свої сили. Відбір проходив у декілька етапів: співбесіда, психологічне тестування, медогляд. Потім зібралися на двотижневі збори. Познайомилися, дізналися загальну інформацію про станцію, про напрямки дослідження (що дуже важливо, коли більша частина учасників вперше потрапить в експедицію). Як відомо, на цьому етапі готується два повноцінних склади й до останнього не знаєш, в який склад ти потрапиш. Очікування результатів було тривалим, але воно того варте.

-Ю.О. Розкрийте особисті очікування від участі в експедиції та особливості Вашого наукового напрямку в умовах Антарктиди.
-Я.С. Очікування від експедиції самі позитивні. Це неймовірний досвід. Звичайно є певне хвилювання бо це відповідальність і важка праця. На станції буду в складі трьох метеорологів відповідати за напрямок «Гідрометеорологічні дослідження» – метеорологічних, гляціологічних та озонометричних (загального вмісту та вертикального профілю) спостережень, а також за напрямок «Океанографічні дослідження» – моніторинг прибережних вод на гідрологічному посту, проведення рейдових океанологічних спостережень.

-Ю.О. Полярник – це особливий статус та почесна місія. Бажаємо Вам від Студентської ради досягти поставлених особистих та наукових цілей, успішно провести зимівлю на Антарктичній станції та повернутися до академії.
-Я.С. Щиро дякую! Вітаю Студентську раду, яку Ви представляєте, із 190-річчям Херсонської державної морської академії. Хочу побажати кожному курсанту мати мрію й обовʼязково робити максимум, щоб завдяки знанням і важкій праці досягнути вершин у професійній карʼєрі.
Фото Олена Максименко.

Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:

Змінила кадрову службу на вибухотехнічну: поліцейська Оксана Пишна розповіла, як з колегами розміновує Херсонщину (відео)

Вчителька з Херсона стала викладачем у міжнародному освітньому проєкті від Посольства США в Україні

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН