Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

9 березня виповнюється 210 років з Дня народження Тараса Шевченка: памяті Великого Кобзаря

Березень 2014 року ознаменований великою подією в історії України. 9 березня виповнюється 210 років з Дня народження Тараса Григоровича Шевченка.

 

Доля подарувала йому коротке, але неймовірно яскраве життя. В його житті переплелася величезна кількість випробувань і успіхів. Він пізнав гіркоту сирітства, кріпосного безправʼя, прицерковної дякової школи. Уже в цей період у Тараса виявилося неймовірне різноманіття талантів: хист до малювання, захоплення народною творчістю, глибоке розуміння і усвідомлення реальності тодішнього життя. Саме це дозволило йому звернути на себе увагу тодішніх художніх майстрів Петербургу, куди Тарас поїхав в 17-річному віці, як художник-кріпак пана Енгельгарда.

 

Талант Тараса Григоровича, його комунікабельність, як показали наступні роки життя, відкрили йому можливість доступу в товариства знаних на той час художників, поетів, композиторів, громадських діячів. Саме вони допомогли Шевченку Т.Г. позбутися ганебного статусу кріпака.

 

Наступні роки життя Тараса Григоровича були насичені до краю активними подіями: вступ до Академії мистецтв, повернення в Україну, де він працював художником і викладачем в Київському університеті, займався громадською діяльністю, ставши членом Кирило-Мефодіївського товариства.

 

Однак, за антисамодержавницьку поезію був заарештований і відправлений на 10 років в заслання. Але навіть в засланні наш Великий земляк не припиняв своєї творчої діяльності.

 

Після заслання, з якого його визволили друзі, Тарас Григорович знову з неймовірною активністю почав працювати. Підірване в засланні здоровʼя відводило йому не багато років на життя. Розуміючи це, поет мандрував країною, створюючи в цей період художні і особливо поетичні шедеври, приймав участь в етнографічних експедиціях, відвідував рідні Київщину, Полтавщину, Чернігівщину, Волинь. Він намагався встигнути зробити багато добрих справ, зустрічався з друзями, яких мав велику кількість із числа тодішньої української творчої еліти.

 

Нажаль, доля відвела Тарасу Григоровичу Шевченко 47 років життя. 10 березня 1861 року його не стало.

 

Чи усвідомлюємо ми, українці, роль Шевченка в історії України, чи знаємо глибоко його життя, творчість, як часто більшість із нас бували в нього на Батьківщині, на його могилі?

 

Тараса Григоровича більшість людей сприймають на основі вигляду тих памʼятників, що заслужено розміщені по всій Україні і в багатьох країнах світу. В житті він був активним, веселим, сучасним, не дивлячись на пережите, він був Людиною з притаманними кожному з нас уподобаннями і інтересами.

 

Господь Бог і батьки нагородили Тараса Григоровича багатогранним творчим талантом, гостротою розуму, здатністю глибокого аналітичного мислення і величезною любовʼю до України!

 

Весь світ знає видатного українця як поета, художника, драматурга, прозаїка, громадського діяча! Тарас Григорович Шевченко залишив по собі величезний скарб свого життя: поетичні, художні і мудрі людські відповіді на запитання життя!

 

Будемо вивчати, знати і розуміти творчість великого Кобзаря — знайдемо відповіді на багато сьогоднішніх запитань і проблем!

 

 

Міський голова м. Нова Каховка

Коваленко Володимир

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН