Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Армія відновлення та ваучер на навчання: як відновлюється ринок праці в прифронтовій Херсонщині

Весна 2024 року. Правобережжя Херсонщини звільнене від російських загарбників у листопаді 2022 року, але ця територія потерпає від обстрілів російської армії. Як наслідок чимало кваліфікованих спеціалістів виїхало за межі області або поповнило лави ЗСУ. Чимало державних підприємств та місцевого самоврядування працюють в дистанційному режимі, тримаючи частину людей «на простої».  За даними Херсонського обласного центру зайнятості на 1.03.2024 на обліку перебуває 2358 зареєстрованих безробітних. Щотижня центр зайнятості публікує вакансії від роботодавців з потребою кваліфікованих спеціалістів. Але в громадах не вистачає і робочих рук в комунальних підприємствах. Як відновлюється ринок праці в прифронтовій Херсонщині, – читайте в матеріалі журналістів інформаційного видання “Український південь”.

АРМІЯ ВІДНОВЛЕННЯ

«Щодня є велика потреба у виконання тієї чи іншої роботи, пов’язаної з життєдіяльністю населених пунктів. Чимало людей працездатного віку втратили роботу, виїхати з певних причин вони не можуть, а забезпечувати родини треба. Завдяки програмі «Армія відновлення» ми можемо певну кількість людей залучити до суспільно корисних робіт, – зазначає Михайло Линецький, начальник Херсонської районної військової адміністрації. – Механізм корисний і має право на життя».

На Херсонщині залучення місцевих жителів до програми «Армія відновлення» розпочалося у 2023 році. Було визначено механізм взаємодії між військовими адміністраціями та центрами зайнятості, види робіт, до яких залучається місцеве населення, а також розмір оплати – він не може бути менше мінімальної оплати.

Серед робіт, на які можуть бути залучені працівники:
• розбір завалів та відновлення будинків, пошкоджених у результаті бойових дій,
• заготівля дров для військових та населення,
• розвантаження гуманітарної допомоги,
• укріплення дамб,
• розчищення автомобільних доріг від завалів,
• надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, людям літнього віку.

Водночас зазначається, що перелік таких робіт може змінюватися залежно від потреб конкретного регіону.

«У деокупованих населених пунктах Херсонського та Бериславського районів в рамках програми «Армія відновлення» залучено  на початок 2024 року 350 місцевих жителів.  Фінансування робіт проводиться коштом коштів Фонду загальнообов’язкового держаного соціального страхування, – зазначає Людмила Барабаш, заступниця директора Херсонського обласного центру зайнятості. – У Херсонському районі залучили 158 осіб, у Бериславському – 198″.

Найбільше залучено людей у Великоолександрівській, Нововоронцовській, Милівській громадах Бериславського району, та Білозерській, Чорнобаївській, Дар’ївській, Станіславській – Херсонського району. Через соцмережі спеціалісти центру зайнятості активно інформують населення про таку можливість мати роботу, а також інші державні програми з відновлення ринку праці

Дар’ївська громада знаходиться в прибережній зоні на Херсонщині, цивільна інфраструктура потерпає від російських обстрілів, тож руки робочі потрібні.

Фото з FB Дар’ївської сільської ради. Суспільно корисні роботи в населеному пункті громади.

«У лютому кількість працівників, що були залучені до суспільно корисних робіт на території Дар’ївської громади, збільшилася до 30 осіб. Працівники щодня виконують роботи з благоустрою: приведено до ладу прилеглу до установ територію, дитячі та спортивні майданчики, активно здійснювалося прибирання вулиць, ліквідація стихійних звалищ. Проведено обрізку дерев та кущів, вивіз сміття, гілля та опалого листя. В деяких селах нашої громади підсобні робітники здійснювали ліквідацію наслідків обстрілів, розвантажували будівельні матеріали, дрова», – зазначила Наталя Гридіна, представниця Дар’ївської сільської ради.

Анатолій Чернецький та Жанна Штанько – жителі Милівської громади. Вони під час окупації не виїжджали з області й зараз перебувають в рідному селі, попри те, що ворог періодично обстрілює село з окупованого лівобережжя Херсонщини.

«Ми допомагаємо літнім людям, перекривати дахи, розбирати завали після обстрілів, розвантажувати гуманітарку, переносити її в складські приміщення. Це нещодавно наша громада отримала навантажувач, то все ж легше буде. До повномасштабної війни працював водієм, трактористом, але зараз роботи немає. Хочеться наводити лад у рідному селі після окупації. У ці дні ми прибирали у нашому парку. Боляче дивитися, як загарбники знищують наші села, наші вулиці, домівки», – розповідає Анатолій

Завдяки проєкту «Армія відновлення» має додатковий заробіток.

Жанна Штанько влітку минулого року теж приєдналася до виконання суспільно корисних робіт разом з іншими односельцями.

«Дізналася з телеграм-каналу, у сільській раді проконсультувалася, підписали угоду – і працюю. В більшості роздаємо гуманітарну допомогу населенню, прибираємо. Мені 55 років, без роботи сидіти не хочеться. Раніше працювала з односельцями в полі, на агропідприємстві, а зараз все заміновано, тож роботи немає. А зараз вчасно, щомісяця, отримую заробітну плату, мінімальну», – говорить Жанна.

Ділиться з нами й спогадами про окупацію, така ненависть була до загарбників, що місяцями не виходила з дому, тому зараз із великим задоволенням працює, аби найскоріше не залишилося сліду від загарбників – і була Перемога. До складу Милівської громади входить 10 населених пунктів.

Фото Л.Минько. Суспільно корисні роботи в одному з населених пунктів громади.

«Два села під постійними обстрілами російських військових, звідти ми поступово евакуйовуємо місцеве населення. У цих селах проєкт залучення місцевих жителів до суспільно корисних робіт не має  через безпекову ситуацію. В інших населених пунктах працюють до 6 осіб, причому стараємося залучати й жінок, і чоловіків. Бо різна робота є. Цивільноправові угоди підписуємона три місяці, попередньо список людей, види та календар робіт ми узгоджуємо в Херсонському обласному центрі зайнятості. Місцеві жителі приходять до сільської ради, просяться на роботу, спочатку була недовіра, адже йде офіційне працевлаштування, потрібно надати повний пакет документів, чоловікам також з військового обліку, але поступово весь механізм врегулювали, і тепер постійно є охочі виконувати суспільно корисні роботи, – розповідає Любов Минько, начальниця Милівської сільської військової адміністрації. – Ми навели лад на кладовищах, у парках, мали змогу у двір занести паливні брикети літнім людям, допомогти їм з прибиранням подвір’я. Це все – безплатно. Але є проблема, з якою ми стикаємося – це відсутність у громадах певних спеціалістів. Ми з великими труднощами закрили вакансію реєстратора, а архітектора – ні. Щоб видавати акти про пошкодження або руйнування осель місцевих жителів, тільки наша громада вийде із зони бойових дій, потрібні фахівці будівельної справи, архітектор. Ми поки думаємо, як розв’язавати це питання».

Фото Л. Минько. Суспільно корисні роботи в одному з населених пунктів громади.

ВАУЧЕР НА НАВЧАННЯ

За даними Херсонського обласного центру зайнятості найбільший запит від роботодавців в деокупованих громадах на спеціалістів будівельної та медичної галузей. Одне з рішень вирівняти ринок праці та знизити рівень безробіття, – це державна програма «Ваучер на безплатне навчання. Людина сама обирає форму навчання – денну, заочну чи дистанційну, обираючи освітній заклад в Україні.

Анатолій Осадчий, житель Херсонщини, про можливість здобути нову спеціальність, скориставшись ваучером, дізнався через інтернет. Він має диплом з економіки підприємства, але вирішив навчатися за спеціальністю в ХДАЕУ – будівництво та цивільна інженерія.

«Виїхав з Херсона під час окупації до Кропивницького. Вирішив скористатися програмою від Центру зайнятості для ВПО та 45+. Повернувшись додому, мрію відновлювати рідну область, російська армія руйнує цивільну інфраструктуру, руйнує будинки, підприємства, інженерні мережі. Для відновлення області мої знання будуть потрібні. Влітку планую в деокупованій громаді Херсонщини проходити практику, зараз вивчаю теорію», – зазначив Анатолій Осадчий.

Сума ваучера складала в 2023 році – 26 840 грн, якщо вартість вища, то людина може доплатити. Як це зробив житель Херсона Владислав Данько, 48 років, він навчається в Національному університеті охорони здоров’я імені Платона Шупика за спеціальністю “Клінічна фармація”.

Фото В. Данька з особистого архіву.

«Навчатимусь пів року. Доплатив 1600 гривень, бо вартість навчання вища, ніж сума ваучера, але я отримаю спеціальність, яка актуальна в лікарнях прифронтового міста. Мені відразу запропонували роботу в одному з медичних закладів Херсона. Я за спеціальністю – провізор, тож здобуття другої лише розширить мої можливості», – прокоментував Владислав Данько.

Через обстріли в Херсоні чимало підприємств призупинили роботу, або закрилися. Медичні заклади продовжують надавати допомогу місцевому населенню, але вкрай не вистачає спеціалістів. Віталій Данько говорить, що не планує залишати Херсон, хоче бути корисним в рідному місті.

Не покидала Херсон з початку повномасштабної війни й Альбіна Білоус.

Їй 56 років, педагогиня з хореографії. Скориставшись ваучером, вона вчиться на психологиню, бо вважає, що це одна з професій, завдяки якій вона зможе допомагати землякам й мати стабільну роботу. Тема ментального здоров’я для тих, хто пройшов окупацію та зараз перебуває під обстрілами, залишатиметься в суспільстві актуальною тривалий час.

Фото Альбіни Білоус з особистого архіву.

«Я про програму «Ваучер на навчання» дізналася через телеграм-канал. Не вагалась, надала відповідні документи, визначилася з освітнім закладам, підписала угоду у 2023 році – і успішно навчаюся дистанційно. У листопаді минулого року, коли я проходила курс лекцій, мій чоловік потрапив під обстріл в Херсоні на вулиці Перекопській. Він кілометр біг додому поранений, в шоковому стані, разом з собакою, яку вигулював в цей час. Мені довелося не лише надавати йому медичну допомогу, але і психологічну. Після завершення навчання я планую працювати з людьми старшого віку, я бачила ще в окупації, що їм потрібна психологічна допомога», – розповіла Альбіна Білоус.

У Херсонській області програмою ваучер на навчання скористалися  в 2023 році 302 особи, а вже цього року – 34. Його вартість вже складає 30 280 грн, – зазначили в обласному центрі зайнятості.

Скориставшись ваучером, можна здобути нову робітничу професію, ступінь магістра за іншою спеціальністю чи підвищити свою кваліфікацію. Для цього треба мати професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту, мати відповідні документи, а також не бути зареєстрованим в центрі зайнятості як безробітний.

Херсонський обласний центр зайнятості проводить широку інформаційно-просвітницьку роботу, аби залучити якомога більше жителів області до програм «Армія відновлення» та «Ваучер на навчання», відновлення економічних процесів в деокупованих громадах можливе за активної участі місцевих жителів, які повинні навчитися жити й працювати в нових умовах.

Автор – колектив інформаційного видання «Український південь».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН