Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Київщині відкрили скульптуру “Світло перемагає темряву”

21 квітня в Центральному парку Ірпеня ДТЕК Мережі та влада Київщини відкрили скульптуру #СвітлоПеремагаєТемряву. Вона присвячена енергетикам, які повертали світло на Київщину після деокупації навесні 2022 року і символізує перемогу світла над темрявою, України — над ворогом.

Рік тому, у квітні — травні 2022 року енергетики ДТЕК Мережі з Київщини, Одещини, Дніпропетровщини, Києва, об’єднавши зусилля, відновлювали світло в Київській області після деокупації. Це стало наймасштабнішим ремонтом мереж за всю історію сучасної України. Проєкт ДТЕК: #СвітлоПеремагаєТемряву розповідає через мистецтво про героїчну роботу електромонтерів весною 2022 року.

Олександр Фоменко, генеральний директор ДТЕК Мережі:

«В умовах війни ДТЕК кожного дня продовжує захищати енергетичну безпеку України. Відновлення Київщини — це перемога світла над темрявою та один з кроків, що наближає Україну до Перемоги у війні. Саме тут, на Київщині, енергетики ДТЕК Мережі вперше об’єдналися в одну велику команду, щоб відновити зруйноване ворогом. Так само, єдиним фронтом, ми потім відновлювали енергоінфраструктуру на Львівщині, Херсонщині, Донеччині тощо. Сьогодні ми відкрили сучасний артоб’єкт — символ віри ДТЕК в майбутнє енергетики, Київщини, України. Адже ми плануємо не просто відновлювати зруйновані мережі, а будувати Smart Grid — електромережі майбутнього, в першу чергу — саме на Київщині».

Скульптуру #СвітлоПеремагаєТемряву встановлено в місті Ірпінь, де під час окупації було зруйновано близько 70% мереж. Електромонтери ДТЕК за 45 днів відремонтували електропостачання міста і всієї області, що дозволило розпочати відновлення нормального життя регіону.

Олександр Маркушин, міський голова Ірпеня:

«Я дуже радий, що саме в місті-герої Ірпені відбулося урочисте відкриття скульптури #СвітлоПеремагаєТемряву, адже саме в Ірпені була перша перемога ЗСУ над російськими військами. Цілодобово, ризикуючи власним життям, ви під обстрілами налагоджували енергетичну систему України, щоб ми могли жити й працювати зі світлом і теплом із вірою в Перемогу! Дякуємо вам, воїни світла!»

Героїчну роботу енергетиків закарбовано в пам’яті через мистецтво. Це допоміг зробити сучасний український митець Лесь Панчишин. Наразі він несе світові знання про Україну та незламних українців через свої картини на виставках в США, Європі тощо. Вилучені кошти з продажу картин Лесь передає на підтримку української армії.

Лесь Панчишин, сучасний український митець:

«Я присвятив темі війни своє мистецтво, щоб підтримати всіх наших героїв, які боронять країну на фронті, в тому числі енергетичному. Я побачив в соцмережах світлини, як енергетики повертають світло на Київщину після деокупації. В яких складних та небезпечних умовах вони працювали. Мене це вразило. Відчував безмежну вдячність до цих мужніх людей. Тому доєднався до проєкту зі створення сучасного артоб’єкту, щоб закарбувати в пам’яті подвиг українських енергетиків».

Скульптура #СвітлоПеремагаєТемряву відображає роботу електромонтерів ДТЕК на автопідіймальній машині, які лагодили зруйновані через бойові дії мережі на Київщині весною 2022 року. Це витвір сучасного мистецтва з використанням реального обладнання, яке енергетики застосовували під час повернення світла. Футуристичний дизайн скульптури спрямовує в майбутнє. Енергетики ДТЕК вірять, що, так само як світло перемогло темряву — Україна переможе у війні, а на українців чекає світле та мирне майбутнє.

Повну інформацію про проєкт #СвітлоПеремагаєТемряву, а також документальний міні фільм, як героїчна робота енергетиків трансформувалася в мистецтво, можна переглянути на сайті ДТЕК. Біля скульптури встановлено табличку з коротким описом проєкту та QR-кодом з посиланням на сайт проєкту.

ДТЕК та влада Київщини відкрили в Ірпені артоб'єкт #СвітлоПеремагаєТемряву

ДТЕК Мережі висловлює подяку всім, хто брав участь у реалізації проєкту #СвітлоПеремагаєТемряву. Особливо мешканцю Ірпеня — скульптору Богдану Слинько, який допомагав виготовити та встановити скульптуру.

Нагадаємо, 18 травня фахівці ДТЕК Київські регіональні електромережі на 100% повернули світло у Київську область, звільнену від окупантів. Протягом 45 днів енергетики повернули світло у 600 населених пунктів в домівки 260 тисяч родин. Відновили майже 10 тисяч кілометрів ліній, що були зруйновані обстрілами. Відремонтували та включили 71 високовольтну підстанцію та майже три тисячі трансформаторних підстанцій.

Джерело

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН