Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Слідчі поліції Херсонщини повідомили про підозру російському командиру у віданні наказу на жорстоке поводження з цивільним населенням

Поліцейські Херсонщини в ході документування воєнних злочинів рф встановили особу командира одного з підрозділів армії-агресора, який обійняв посаду «воєнного коменданта» в тимчасово окупованому місті Нова Каховка. Окрім насаджування в місті окупаційних порядків, у функції так званого коменданта входило придушення патріотичних настроїв у жителів міста. Зокрема, на початку березня минулого року за наказом росіянина силовим методом був розігнаний проукраїнький мірний мітинг, у результаті чого постраждали щонайменше троє цивільних жителів. Нині слідчі заочно оголосили 35-річному російському воєначальнику підозру в скоєнні злочину, передбаченому ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни). Відповідно до українського законодавства окупанту загрожує позбавлення волі на 12 років.

Як розповів заступник начальника поліції Херсонщини Микола Вербицький, 26 лютого минулого року військові рф окупували м. Нова Каховка. Вжитими заходами оперативники та слідчі поліції Херсонщини за процесуального керівництва прокуратури області з використанням можливостей працівників відділу кримінального аналізу встановили, що «воєнним комендантом» окупованого міста був призначений житель краснодарського краю – 35-річний командир одного з батальйонів національної гвардії рф. Після його призначення в Новій Каховці розпочалось проведення жорстких заходів із підкорення та схиляння місцевого населення до співпраці з окупаційною владою: у місті систематично вчинялись незаконні затримання, нелегальні ув’язнення та вбивства цивільних осіб.

Також, поліцейські встановили, що за наказом псевдо-керівника міста був силоміць припинений мирний мітинг новокаховчан. Подія сталася через півмісяця після захоплення міста. Тоді місцеві жителі зібрались на проведення мирної акції протесту з приводу засудження агресії російської федерації проти України та на підтримку територіальної цілісності і недоторканності України.

Але, в порушення норм міжнародного гуманітарного права та вимог низки статей Женевської конвенції, російський воєначальник віддав наказ підпорядкованим йому військовослужбовцям про силовий розгін беззбройних мирних жителів. Воєнні рф для припинення мітингу застосовували вогнепальну зброю, гумові кийки, світло-шумові та димові гранати, сльозогінний газ. В результаті вогнепальні поранення різного ступеню тяжкості отримали троє цивільних – 48-річний чоловік, 38-річна жінка та 18-річний хлопець.

Отже, дії коменданта окупаційної влади були кваліфіковані за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни). Нині слідчі обласного главку поліції за процесуального керівництва прокуратури області зібрали достатню доказову базу та оголосили російському командиру про підозру у віданні наказу на жорстоке поводження з цивільним населенням. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН