Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Члени тимчасової слідчої комісії перевіряють факт примусового вилучення майна Запорізькою ОВА

Тимчасовою слідчою комісією з питань можливих порушень у сфері гуманітарної допомоги проведено додаткове заслуховування представників Запорізької ОВА, прокуратури, СБУ та ГУНП Запорізької області. Про нього розповів нардеп Сергій Козир:

Ситуація дещо відрізняється від Дніпропетровщини, але тільки тим, що тут, після засідання ТСК, запрацювала поліція, керівник якої доповів щодо розслідувань 8 кримінальних проваджень.
Але:
Посадовці Запорізької ОВА до сьогодні не мають чіткого розуміння механізму поводження з гуманітарною допомогою та її обліком. Хоча заступник голови й відповів, що після нашого засідання в Запоріжжі, яке відбулось 4 жовтня 2022 року, була створена Комісія по гуманітарній допомозі. Але ми розуміємо, що до цього облік та розподілення допомоги відбувався не дуже прозоро.
Яскравий приклад тому – до початку квітня 2022 року не укладалось жодного договору з власниками складів, куди доставлялась гуманітарна допомога, не було визначено відповідальних осіб з числа посадовців. Тобто будь-хто міг зберігати та отримувати цю домогу.
Так, Запорізька область й зараз наполовину окупована ворогом та переживає постійні обстріли. Але невже ситуація там була важчою, ніж в інших прифронтових областях, які змогли організувати якісну і постійну роботу гуманітарних штабів ще на початку березня?
Крім того, керівництвом Запорізької ОВА на засідання ТСК була запрошена особа, яка очолює один з департаментів, яка зараз є підозрювальною в однієї зі справ, пов‘язаних з неналежним поводженням з гуманітарною допомогою. Виникає питання: це халатність чи навмисна спроба залучити до обговорення зацікавлену особу? І чому вона досі не відсторонена від виконання службових обов‘язків?
Не залишилось поза увагою й питання щодо роботи заступників. В той час, коли йде війна, вони виїздили за кордон, а справи з розкраданням гуманітарної допомоги стали відомі на всю Україну. Тому ми повторно звернулись до правоохоронних органів з проханням пришвидшити надання правової оцінки їх діям. І отримали такі терміни – до кінця березня ГУ НП Запорізької області матимуть на руках висновки Держаудитслужби, по результатам якого почнеться новий етап розслідування.
Також, не дивлячись на лист від колишнього голови Запорізької ОВА, в якому зазначено, що адміністрацією не проводилось примусове вилучення майна (яке є незаконним), члени ТСК мають іншу інформацію, яку перевірять правоохоронні органи.

Наостанок, хочу висловити подяку від всіх членів ТСК керівництву ГУ НП Запорізької області за плідну співпрацю та швидке реагування на наші запити! Сподіваюсь на подальшу злагоджену роботу!

Поділитись публікацією

Один коментар

  1. Разворовать гуманитарку в таких размерах и остаться АБСОЛЮТНО БЕЗНАКАЗА – надо уметь.! Силовики, прокуратура прикинулись дуриками, полгода “разбирают”. А ворье, на своих местах, продолжают ……

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН