Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Воїн Сил оборони розповів про участь у звільненні Правобережжя Херсонської області

«Бізон» — командир розрахунку протитанкового ракетного комплексу «Стугна» у 28 окрема механізована бригада імені Лицарів Зимового Походу. Від початку повномасштабного вторгнення він разом з двома своїми побратимами знищили вже близько 10 одиниць техінки загарбників на Півдні. Ярослав зі своїми хлопцями — одні з тих, чиїми зусиллями стримувався натиск армії рф на цьому напрямку навесні 2022-го, а згодом — відбувався контрнаступ, в результаті якого вдалося звільнити від окупантів Правобережжя Херсонщини.

Завдяки вправності українських захисників, лише трьом розрахункам із такими ПТРК вдалося спинити спробу противника прорватися у районі Посад-Покровського у березні, перетворивши на брухт десяток російських БМП, танків та броньованих машин. Одним із цих розрахунків — були хлопці «Бізона».

«Якщо є візуальний контакт і ти бачиш техінку, то ти можеш в неї влучити. Ми дуже часто влучали в броню, коли з капоніру просто стирчав, умовно кажучи, люк чи невеличкий шматок силуету. Був випадок: БТР-80 з кулеметом згори стояв в окопі, стріляв по нам. Виглядало це, як проста бійниця для кулемета і відстань була три з гаком кілометри. 3 200 метрів й ми влучили прямо в цю бійницю», — ділиться молодший сержант.

Далі на них чекали виснажливі зіткнення на півдні Херсонської області: між Олександрівкою та Станіславом. Виїзд на кілька днів перетворився на двадцятиденні бої: харчі і воду доводилося брати, де виходило — підвіз боєприпасів та продуктів ускладнювався постійними артилерійськими обстрілами росіян. Ярослав пригадує, що у цих непростих умовах під шквальним вогнем йому разом з побратимами вдалося знищити 2 одиниці ворожої бронетехінки.

У руках «Бізон» тримає радіостанцію, придбану завдяки вашим пожертвам. Саме за її допомогою він контактує з сусідніми позиціями, звʼязується зі штабом, просить про підвіз ракет до своєї «Стугни», чи викликає евакуацію, якщо хтось на його чи сусідній позиції отримав поранення.

«Ми працюємо на власний розсуд, бо час дуже часто йде на секунди й немає можливості іноді навіть когось попередити, що ти зараз будеш стріляти. Якось мої хлопці їли і я побачив рух техніки ворога й не кажучи їм нічого здійснив постріл. Однак зараз на передовій працює багато дрібних груп, критично важливо мати з ним контакт, а також звʼязатися з сусідніми позиціями, щоб перевірити чи всі цілі й неушкоджені після обстрілів. Рації для нас — життєво необхідна річ», — зізнається Ярослав.

Ваша постійна підтримка дала можливість команді Фонду лише протягом липня-вересня передати 28-й бригаді 230 радіостанцій і додаткові аксесуари до них (ліцензії та кабелі-програматори) на суму 4 мільйона 748 тисяч 250 гривень❗️

Ми переконані: героїзм та професіоналізм воїнів Сил Оборони й стали запорукою звільнення Правобережжя Херсонщини. Та якщо наша з вами допомога бодай на дрібку полегшила досягнення цього результату, покращила координацію військ та знизила втрати серед наших захисників, то ми точно робили це не дарма!

І разом можемо робити ще більше, підтримуючи тих, хто ціною свого здоровʼя та життя виборює нам право на існування.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН