Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Найстаріший ліцей Нової Каховки відзначає ювілей з дня заснування

17 вересня свій 70-річний ювілей відзначить Ліцей №1 імені О.П.Довженка (раніше загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 Новокаховської міської ради Херсонської області) – найперша школа Нової Каховки, відкрита 1952 року. Названа на честь видатного кінорежисера Олександра Довженка в 1977 році.

Ліцей виховав та дав путівку в життя не одному поколінню випускників. Незмінно високий рівень навчання завжди давав відповідний результат.

Школа двічі посідала перше місце в обласному конкурсі “Школа Херсонщини”.

В 2013 удостоєна звання “Флагман освіти і науки України”.

Випускниця Ліцею Вікторія Панченко стала переможницею Олімпіади геніїв в Америці. Минулого року її, як представницю учнівства України, вітав Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. Зараз Вікторія навчається в Київському ВНЗ.

Будівля школи є історично-архітектурним пам’ятником Нової Каховки. Центральний фасад будівлі прикрашений напівколонами, кожну з яких увінчує капітель. Між колонами розташовані барельєфні портрети Олександра Довженка та Тараса Шевченка. Фронтон прикрашений барельєфом книги та написом “Вчитись, вчитись і вчитись”. Назва школи також виконана у вигляді рельєфних літер над дверима.
Усі елементи будівлі прикрашені кам’яними вишиванками Григорія Довженка. Так мотив візерунків напівколон, це Дерево життя, в яке вплетені атрибути шкільного життя (книжка, глобус, мольберт і подібні). У квадратах капітелів чотири різні квітки, які символізують символ Сонця. Серед інших елементів будівлі присутні зображення барана, пави, риби, слона, рака, чайки з рибою та лебедя. Є там і техніка: вітрильник, літак, трактор та бульдозер. Усі ці живі та механічні символи часу не губляться серед листя та квітів, калини та винограду. Кожен елемент цих вишиванок несе у собі натхнення майстрів та символізує.
Цього року Ліцей №1 відзначає одразу дві визначні дати. 17 вересня – 70- річчя з дня заснування школи, а 22 вересня – 45 років з дня присвоєння школі звання імені Олександра Петровича Довженка.
“Ми всі довженківці, і пишаємося цим званням. На день народження школи ми завжди збиралися біля пам’ятника Довженко, виконували гімн довженківців. Цього року традиція не буде порушена. На виховних годинах, присвячених дню народження рідної школи, обов’язково буде звучати наш гімн”- Зауважила директор Ліцею Олена Зуйко.
Також Олена Миколаївна розповіла, що цього року Ліцей розпочав навчальний процес з 1 вересня. На сьогодні до дистанційного навчання залучено 40 вчителів, які виїхали з тимчасово окупованої Нової Каховки та 460 учнів. Це мешканці і Нової Каховки, і Каховки, учні з Чаплинки, Олешківського району ,навіть міста Харків. Ліцей надає освітні послуги всім дітям, які бажають навчатися за українською програмою.
З нагоди Ювілею буде проведено низку заходів:
💙 Онлайн зустріч з випускниками школи
💛Класи підготують коротенькі відео-звернення з привітаннями
💙Фотовиставка “Я і школа” – учнівські спогади про шкільне життя від кожного класу
💛Вернісаж кам’яних вишиванок
💙Оголошений конкурс Тік-Токерів. Тема “З днем народження, рідна школа!” За кращий тік-ток автор отримає 12 балів з усіх предметів у цей день.
💛Виховні години та традиційна зустріч педагогічного колективу.
“Всі заходи, на жаль, цього року відбудуться в форматі онлайн. Але ми віримо в те, що скоро зберемося в стінах рідної школи. Сподіваємося, що це перший і єдиний рік, коли ми відзначаємо день народження школи поза стінами закладу”- розказали педагоги та учні школи.

Директор Ліцею імені О.П. Довженка Олена Зуйко привітала всіх учнів, батьків, випускників, педагогічний колектив Ліцею з 70-річним Ювілеєм рідного навчального закладу: “Нашій рідній школі сьогодні 70 років. Ми маємо історію, здобутки, ми пишаємося своїми випускниками і робимо все, щоб славна історія нашої школи продовжувалася ще багато років. Хочу побажати всім міцного здоров’я і незламної віри. Віри в перемогу України і в те, що скоро ми знову зберемося в нашому славному місті Нова Каховка, в перлині Херсонщини.”

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН