Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як вчитися дітям в громадах, які знаходяться в тимчасовій окупації?

Питання організації навчального процесу в разі тимчасової окупації території громади або її частини зачіпає інтереси багатьох мешканців громад Запорізької області. Особливо це стосується можливості дистанційного навчання дітей в українській школі.

За словами Сергія Дятленка, експерта U-LEAD з питань освіти, найголовніший критерій в даній ситуації є безпека.

– На скільки я володію ситуацією і знаю з вуст тих, хто там був. В різних частинах окупованих територій ситуація різна. Десь є можливість дітям підключитися і навчатися дистанційно за українською програмою. А десь це вираховується і добре пресується. Я б не радив ризикувати настільки, щоб спонукати дітей до навчання дистанційно. Бо можна «підставити» всю родину. Мені відомо, що деякі заклади, особливо «переселені», намагаються втримати учнівський контингент, щоб отримати на нього субвенцію. Але в даному випадку слід виходити з того, що головне – це життя і здоров’я учнів та їх батьків, а субвенція – це вже другорядне. Треба бути дуже обережними щодо можливості навчання дітей, які знаходяться за лінією фронту в окупованих населених пунктах. Навіть формального, – підкреслив експерт.

Свою думку з цього приводу висловила і керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Запорізькій області Тетяна Бордюг: «Можна рекомендувати для цих дітей встановити екстернат або сімейну форму навчання. І тоді навчання не буде потребувати від дітей підключення щодня з 8 до 15. Це буде їх убезпечувати і дасть можливість навчатися в українській школі».

Сергій Дятленко, спілкуючись із освітянами громад,  неодноразово наголошував на тому, що в теперішніх умовах немає чітких алгоритмів «якщо так, то треба робити так, а якщо ні, то по-іншому». Адже у кожної громади наразі складається своя ситуація, яка вимагає окремих зважених рішень.

–  Варіантів у вас буде декілька і саме ви будете обирати той, який підходить найбільше саме вам. Обов’язково треба шукати відповіді на питання: Що це нам дає? Для чого це потрібно? Що станеться як цього не будемо робити? І які ще варіанти є? – зазначив експерт.

Аби надати фахівцям громад відповіді на актуальні питання U-LEAD продовжує проводити консультації. Цього разу з експертом спілкувалися представники громад Запорізької та Одеської областей.

Також під час консультації учасники отримали відповіді на питання щодо організації підвозу в умовах воєнного стану, дистанційної роботи дошкільних закладів, призупинення трудового договору або простою та інші.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН