Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На межі. У херсонських школах новий навчальний рік розпочався  дистанційно за українськими програмами:  учителі регіону протистоять окупаційній владі      

Херсон знаходиться в окупації 6 місяців. Цей час був особливо складний для освітян  намагаючись відкрити школи за російськими програмами, окупаційна влада  захоплювала заклади , залякувала педагогічні колективи,   підкуповувала батьків.  Педагоги   регіону мужньо протистояли російській пропаганді. Розпочався новий навчальний рік водночас  з активізацією бойових дій на півдні України.

     ПРОТИСТОЯННЯ ХЕРСОНСЬКИХ УЧИТЕЛІВ ОКУПАЦІЙНІЙ ВЛАДІ

Тиск на вчителів розпочався вже на початку окупації, тому навчальний  2021-2022 рр. було завершено наприкінці квітня.  Вчителі ще  іноді продовжували  приходити у свої кабінети, на хвилини  забуваючи, що поряд йде війна. Аби убезпечити їх від контакту з представниками окупаційної влади  на території шкіл, з травня по липень їм  було запропоновано оформити відпустки.    Держава продовжувала  у цей час виконувати свої фінансові зобов’язання.

Але тиск став все сильнішим  і жорстокішим. Аби отримати згоду на співпрацю,     окупаційна влада   почала вдаватися  до арештів керівників закладів.  Олену Кірцхалію, директорку Херсонського навчально-виховного комплексу №48,   російські загарбники викрали у липні у власній  квартирі,  до якої  повернулася всього на декілька хвилин. Вона  зазнала фізичних тортур, але зуміла  вирватися з  полону,  виїхати  з  окупованої території  та організувати онлайн-навчання для  школярів закладу.   Першого вересня  Олена   вітала учнів школи з Днем знань.

 «Станом на 24 лютого у школі  навчалося близько 900 дітей. На перший  урочистий  онлайн-урок  до нас приєдналося більше 600 учнів, – розповідає Олена. –   Я вдячна педагогічному колективу,  який   ґрунтовно підготувався  до   дистанційного навчання. Більшість учителів школи  теж  виїхали  з території окупованої Херсонщини, тому в нас  немає кадрових проблем. Діти підключилися з різних куточків України та  з-за кордону, вони сумують за рідною  школою, містом».

Викрадення  російськими військовими  освітян  мали місце і в інших громадах  регіону.  Двох керівниць загальноосвітніх закладів у Новій Каховці   Ірину  Дубас  та Оксану  Якубову  саме напередодні нового навчального року було захоплено   через  незгоду співпрацювати з  окупаційною владою.  Згодом,  після розголосу у ЗМІ,   звільнили – вони  відразу виїхали з Нової Каховки.

Під страхом «опинитися» у підвалі окупаційної влади багато  вчителів покинули окуповану Херсонщину.   Саме  вони  на вільній території  України дали старт новому навчальному року для херсонських школярів.  Заняття у  школах  проводять тільки ті педагоги, хто перебувають  у безпеці.

Т

Автівки російських  військових на вулицях Херсона

   ДЛЯ ШКОЛЯРІВ  ЗАПРОВАДЖЕНО  РІЗНІ ФОРМИ НАВЧАННЯ      

Загалом майже 45 тисяч учнів – а це половина із зареєстрованих на Херсонщині дітей шкільного віку –  розпочали 1 вересня   навчання дистанційно за українськими стандартами у освітній мережі, яку сформувало управління освіти і науки Херсонської обласної військової адміністрації.

На першому уроці у День знань   школярі  зустрілися онлайн зі своїми  однокласниками – після  тривалих канікул.   Цього року було запропоновано   три форми навчання для школярів  – дистанційну, сімейну та  для учні в 9-11  класів –  екстернат.

«Школярі, які залишися на окупованій території, можуть  обрати дистанційну форму навчання лише за заявою батьків, які беруть на  себе  відповідальність за  безпеку  дитини, – розповідає Галина Лугова,  т.в.о. Херсонського міського голови.- У деяких школах   особисті справи учнів   мають на руках представники адміністрації  від окупаційної влади, тож не виключаємо , що для заповнення класів вони разом з озброєними  російськими солдатами  шукатимуть дітей за їхніми  адресами. Це – небезпечно, і батьки повинні  розуміти  рівень ризику.  Окупаційна влада використовує будь-які методи, аби показати пропагандистську картинку – мовляв, школи, де навчають дітей  за російським  програмами, заповнені. Але це не так». 

   РОСЙСЬКІ ВІЙСЬКОВІ  РУЙНУЮТЬ  ОСВІТНІ ЗАКЛАДИ 

Бойові дії на Херсонщині не припиняються від початку окупації. На початок вересня вже зазнали суттєвої  шкоди від російської агресії 90  споруд закладів освіти.  А їх в регіоні –  384.

«Повністю руйновано 15  шкіл та дитсадків  у Кочубеївській, Високопільській, Станіславській, Новорайській. Бериславській та Високопільській територіальних громадах. Російські загарбники не лише руйнують наші освітні заклади, але і розкрадають майно. Повністю знищено парк шкільних автобусів в наших громадах, який ми суттєво оновили  за минулі роки, – розповідає Тетяна  Юшко, начальниця управління  освіти та науки Херсонської обласної військової адміністрації. – На сьогодні неможливо спрогнозувати і  ступінь цілісності будівель, що знаходяться на лінії активних бойових дій, а саме закладів освіти  Милівської (с. Дудчани), Новоолександрівської (с. Гаврилівка,  Михайлівка), Білозерської (с. Томина Балка), Чорнобаївської (Чорнобаївка, Благодатне), Великоолександрівської громад, а також у Новій Каховці».

Місцеві жителі бачили, як російські загарбники забирали  зі шкіл та дитсадків   не лише новітню  техніку та меблі, але  виделки та фіранки. А в одному з дитсадків Бериславського району вивезли  навіть дитячі  ліжечка.

 

Зруйнована школа у Бериславському районі.

                                ПРОВАЛ РОСІЙСЬКОЇ ПРОПАГАНДИ

Російські загарбники повідомили,  що з  першого вересня вчитися за російськими програмами  в школах Херсонщини  надали згоду батьки  15,5 тисяч учнів. Це при тому, що окупаційна влада роздавала за це 10 000 рублів,  ніби як на підготовку дитини до навчання…

Політолог Володимир Молчанов називає   провалом російської пропаганди підготовку до нового навчального року,  порівнюючи статистичні цифри народжуваності на Херсонщині та  кількість дітей, які навчатимуться за російськими програмами:

«І ось орки (російські військові- ред..) проспойлерували нарешті свої “успіхи” в пошуку зрадників-учителів та жадібних дурнів-батьків з низькою соціальною відповідальністю. 15500 дітей, з них – 1254 першокласники. Це 12,3%  від довоєнної кількості  дітей, і 11,4% довоєнних шестирічних. 91 запланована до відкриття школа – це 19,9% (від 457 чинних за реєстром). Це мізерний відсоток, якщо міряти категоріями руської  пропаганди».

Величезною проблемою  окупаційної влади є також кадрова, адже вчителів для повноцінного навчального процесу  не вистачає.

День знань  у закладах, які  окупаційна влада  відкрила з нелегітимними директорами, об’єднавши під їхнім керівництвомкілька шкіл, проходив  у закритих приміщеннях.  Батьків на пропагандистський захід не пускали,  все відбувалося  під  охороною озброєних російських солдат.

  

Скрін з  відео школи №31 (Херсон)

 ПЕРШЕ ВЕРЕСНЯ  2022 РОКУ У ХЕРСОНІ : ВІДСУТНІСТЬ УЧНІВ  НА ВУЛИЦЯХ І  ОЗБРОЄНІ СОЛДАТИ У ШКОЛАХ

Вперше  День знань  був  у  Херсоні сумним.  Звуки вибухів за містом нагадували про війну, про бойові дії поблизу. Бабусі згадували свої дитячі роки, коли через війну не могли відвідувати школи.  Через  80 років це повторилося.

Першого  вересня російські солдати  провели  й  перевірку шкіл, які  стоять зачиненими.

«Пройшлися орки (російські солдати- ред.) сьогодні й школами, які відмовилися з ними співпрацювати. Вчителям давали пів години – годину забрати свої речі, потім виганяли, а самі школи закривали. Це все, що вам потрібно знати про підхід до освіти “руського миру”, – прокоментував Юрій Соболевський,  перший заступник голови  Херсонської обласної ради.

Окупаційна влада вимкнула цього дня й  інтернет,  аби не дати дітям окупованого Херсона підключитися до   дистанційного навчання за українськими програмами.

 «Освітяни Херсона є прикладом мужності, незламності та героїзму не лише для дітей громади, а й для всієї української спільноти та всього світу. Адже вони витримали величезний тиск окупаційної влади, залишаючись вірними Україні,  й це часто  супроводжується  величезним ризиком для життя.  Влада буде робити усе можливе для гідного фінансування галузі та вирішення проблем освітянської громади»,  – зазначила    Галина Лугова, тимчасово виконуюча обов’язки Херсонського міського голови.

 

 НА фото. Пусті вулиці Херсона у День знань (1.09.2022р.)

Автор – колектив інформаційного видання «Український Південь».

 

 

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН