Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Нижче 36,6 грн/$. Нацбанк вирішив “охолодити” валютний ринок у новий спосіб

Спред готівкового валютного ринку розведуть у боки, аби знизити попит на готівковий долар і таким чином знизити тиск на курс. Експерти мають сумніви, що це спрацює.

У Національному банку сподіваються, що курс готівкового долара піде нижче за нинішній “температурний” рівень 36,6 грн/$. Таку перспективу, вважає регулятор, відкриває постанова правління НБУ №172. Експерти щодо таких перспектив сумніваються, але припускають, що НБУ запустив одну з улюблених на випадок втрати контролю за валютним ринком стратегій – “охолодження ринку”.

Немає обмежень

Нещодавно Національний банк скасував обмеження, яке зобов’язувало банки та обмінники викуповувати у населення валюту не нижче за поточний офіційний курс. Якщо раніше вони могли ставити вільно лише курс на продаж, а на купівлю був нижній ліміт, то зараз у касі на готівкову валюту можна ставити вільні цінники на “бакс” як на продаж, так само й на купівлю.

Причиною зміни стратегії, ймовірно, стало різке підвищення Національним банком самого фіксованого курсу з 29,25 грн/$ до 36,56 грн/$. Разом з ним зрушився й “потрійний” курс – “ножиці” трьох курсів – офіційного, карткового та готівкового, коли інтервал між крайніми становив близько 7 грн.

Після зміни фіксованого курсу українців охопила паніка, девальваційні очікування “намалювали” ціну готівкового бакса близько 43 грн/$, тож Нацбанку довелося гасити паніку пресингом щодо банків та обмінників, яких звинуватили у спекуляціях на валютному ринку.

Нижче за “температурний” курс    

У НБУ сподіваються, що відтепер курс готівкового долара не просто скоротить інтервал з фіксованим, але навіть може піти нижче 36,6 грн/$, тобто у ножицях “потрійного” курсу нижньою межею може стати готівковий курс, а фіксований та картковий будуть вищими. А для цього потрібно було скасувати чинне обмеження.

“Чому це було зроблено? Курс у готівковому сегменті валютного ринку може як знижуватися, так само й зростати – залежно від попиту та пропозиції на ринку. З огляду на це, вимога купувати валюту за курсом, не нижчим від офіційного, потенційно могла б обмежувати зміцнення гривні. Отже, Національний банк скасував відповідне обмеження”, – йдеться на сторінці НБУ у Facebook.

Але експерти мають сумніви, що ця стратегія спрацює, адже якщо ставити низький курс на купівлю, то охочих продати валюту просто не буде, а отже – й бізнесу на цьому.

“Обмінники можуть виставляти якийсь абсолютно нереальний курс, але тоді вони не мають бізнесу, де вони можуть конкурувати з міжбанком, з банківським сектором. Цілком можуть ставити і 32 грн/$, і 35 грн/$ на купівлю, але тоді незрозуміло, в чому бізнес, хто за таким курсом здаватиме? – ставить запитання керівник відділу аналітики Libertex Partner Андрій Шевчишин.

Згодний із цим і аналітик фінансових ринків Іван Угляниця. За його словами, скасування Нацбанком нижнього кордону більше схоже на тролінг.

“Сенсу в нижньому обмеженні не було, адже люди все одно не здавали нижче за офіційний курс. А конкуренція між умовними обмінниками та банками змушує певний курс ринковий все одно тримати. Це такий тролінг: ні в чому себе не обмежуйте, ставте нижче”, – вважає Іван Угляниця.

“Охолодження” ринку

Втім, можливо, логіка в таких діях Національного банку все ж таки може бути, хоча вона й не декларується. На це вказує несподіваний пасаж у самому роз’ясненні в дописі Національного банку, присвяченому постанові №172, який у самому роз’ясненні явно зайвий та має вигляд скоріш спроби виправдання.

“Чи є ризик, що це рішення вплине на збільшення різниці між курсом продажу та викупу готівкової валюти у населення? Окремі фінансові установи справді можуть скористатися цим для збільшення власної маржі, але така практика не стане поширеною. Завадить висока конкуренція у готівковому сегменті валютного ринку”, – йдеться на сторінці Нацбанку.

У цьому випадку йдеться про стратегію “охолодження ринку”, коли ціни купівлі та продажу сильно розходяться, збільшуючи маржу. Мета її полягає в тому, що такі “ножиці”, які розсуваються, мають охолодити інтерес українців не лише до продажу, але й купівлі готівкової валюти.

“Коли з’являється високий спред, він дуже сильно “охолоджує” всі спекуляції, спред 36-40 – це 10%. Люди бачать, що невигідно купувати долар по 40 грн, бо потім, аби не здавати по 36 грн, потрібно дочекатися його зростання на 10%. І таким чином можна “охолодити настрої”, – розповів Андрій Шевчишин.

Чим менше в українців буде бажання продавати валюту за низькою ціною, тим менше їх турбуватиме й питання, де взяти валюту, що зі свого боку знизить тиск на валютному ринку, який штовхає “американця” до подорожчання.

Добре відомо, що НБУ зараз прагне до мети номер №1 – втримати курс на ринку готівкового долара не вище за 40 грн/$, який внаслідок девальваційних очікувань українців так і норовить піти вище. А практика примусу учасників ринку до “правильних” курсів, як показали останні події, є одним з інструментаріїв Нацбанку.

Минулого тижня відкликали ліцензії у чотирьох фінкомпаній та фактично закрили 600 обмінників, які тримали 15% готівкового ринку. Крім того, з 1 серпня перевіряльники НБУ вийшли на перевірки також банків, зокрема щодо банку “Січ”, який днями збанкрутували. Тому “охолодження” ринку цілком може розглядатися чиновниками як дієвий інструмент, хоча експерти сумніваються, що це спрацює.

“Вони демонструють кожною новою постановою, що ось “покращення” ситуації. Це таке бюрократичне змагання від “піджаків”, вони показують досягнення, що вони щось роблять: курс в обмінниках спуститься чи не спуститься. У порожнечу папірці скидають, просто чимось займаються. Насправді ніхто не обмежений на чорному ринку навіть й на продаж – можуть поставити будь-який курс”, – резюмує Іван Угляниця.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН