Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Меморіал борцям за волю України знищили росіяни в одному із сіл Херсонської області

У селі Зміївка (Бериславський район) знищено російськими військовими – Меморіал борцям за волю України. Про це повідомляє журналістка Лідія Григор’єва.


Його було встановлено у 2010 році, збір коштів на нього проводила місцева громада. Двометровий пам’ятник зроблено у вигляді сонячного годинника, на циферблаті замість цифр – видатні дати української державності та гасло “Майбутнє держави залежить від нас”.

Село унікальне своєю історією, кожна стежина просякнута патріотизмом і любов’ю до рідної української землі. Восени 2021 року я побувала в селищі, була захоплена їх вмінням і бажанням зберегти своє коріння, адже тут проживає багато переселенців з Західної України, а його в 1782 році засновували шведи, поряд виникли та поселення німецьких колоністів.

Маленьке європейське село на мальовничому березі Дніпра знов зазнало горя. В 1937-1938 роках більшовицька влада забрала без сліду багато родин, чому теж є пам’ятне місце, чимало місцевих жителів емігрувало, а село стало занепадати.

“Чому в 37-38 роках такі репресії на селі?”- запитала я у місцевих. А тільки в ці роки більшовики зі своїми правилами дійшли до цього чудового місця, сіючи зло і смерті, – почула я відповідь.

Пройшло майже 100 років. Історія повторюється. Були організовані й зачистки російськими військовими нещодавно з традиційним оточенням населеного пункту і залякуванням місцевих жителів. Але Меморіал буде відновлено, – впевнені всі на селі, бо тут живуть люди – сильні духом, вірою і любов’ю до рідної землі – України.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН