Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Очільниця Спілки жінок Херсонщини Ірина Ніколаєва бере участь у Зальцбурзькому глобальному семінарі та ділиться досвідом імплементації міжнародних практик до окупованої території Херсонської області:

– Напевне, вчора був найскладніший день семінару. Центральною темою стали Прямі наслідки війни в Україні. Особливо важко було опрацьовувати її після вчорашніх трагедій у Вінниці, Миколаєві, Харкові, Запоріжжі.

Я долучилася до групи «Документування воєнних злочинів і звірств». Глибока та складна емоційно робота, в якій нам допомагали експерти з різних країн, зокрема Франції, Германії, США, України. Космополітичний склад робочої групи дозволив вивчити досвід країн, які стикнулися з російською агресією та окупацією, провести аналогії з Україною. Їх досвід допоможе нам ефективніше долати виклики.

Судова тяганина, зокрема притягнення до відповідальності винних у скоєнні воєнних злочинів проти України — це неминучий фронт, який невдовзі чекає країну. Головні інструменти — Міжнародний кримінальний суд і створення спеціалізованого трибуналу, співпраця з прокуратурами окремих країн, які вже розпочали розслідування за такими фактами. Щоб зусилля бути ефективними, судова боротьба має стати окремим напрямком діяльності держави за активної участі представників громадянського суспільства.

Необхідно створити спеціальну робочу групу, яка займатиметься цими питаннями наступні декілька років: експерти, консультанти, дипломати, юристи з міжнародного права, журналісти.

Сьогодні за підтримки українських та закордонних фахівців ми розпочали це все документувати. Надавали свої пропозиції, які завтра будуть викладені у Зальцбурзькій заяві, що має значний вплив на світовій арені!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН