Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Через війну у Чорному морі продовжують гинути дельфіни

Війна не лише руйнує будинки, інфраструктуру, а й залишає жахливий слід на нашій екології. Про масову загибель дельфінів розповідає науковець Іван Русєв:

Розпочалася 121 доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Україна в вогні і палає від сходу до заходу, із півдня до півночі. Наш ворог – московська хунта, російський фашистський режим. Гинуть наші діти, жінки, чоловіки і самі достойні солдати і солдатки світу. Божевільні мутанти і загарбники не вмиють цінувати ані природу, ані культуру, ані вільних людей. І дика природа Чорного моря зараз дуже відчуває на себе жорстокість війни.

Обстеження пару днів тому тільки невеличкої ділянки піщаного пересипу узбережжя Чорного моря у Національний природний парк “Тузлівські лимани”, показало знову наявність загиблих дельфінів. Але, слід зазначити, що великі простори пересипу лишились поза нашими очами і із-за військової заборони, немає можливості обстежити ще великі території де теж імовірно є загібли дельфіни. Відомо, що комунікація є у всіх дельфінів і відбувається вона різними засобами. У найбіш відомих людині дельфінів – афалінів, комунікаційні сигнали розташовані у звуковому діапазоні. Тобто їх можна відчути людським вухом, як так звані клацання та свист, що імовірно чули багато спостерігачів з вас.

Але, ехолокаційний сигнал зазвичай людським вухом не відчувається, бо лягає в ультразвуковому діапазоні. Слід зазначити, що останніми роками найбільшу тривогу викликала загибель дельфінів у рибальських, у тому числі багаточисельних браконьєрських сітках у півнично-західної частині Чорного моря. Але зараз факти багаточисельних знахідок загиблих дельфінів на узбережжі моря у нашому нацпарку, на узбережжі моря в різних причорноморських країнах, у тому числі і на узбережжях Чорного моря в рашці, приголомшують своєю неймовірною чисельністю, порівняно з іншими роками за цей період. І головна причина – це убивча війна рашистів не тільки проти нас – українців, але і проти найрозумніших істот світу дикої природи – дельфінів.

Потужні сонари та вибухи руйнують тонку навігаційну систему тварин і такі “сліпі” дельфіни помірають від голоду, немаючи можливости спіймати собі рибу, та із-за слабкісті организму в них активуються інфекційні хвороби і вони також гинуть. Зараз ми продовжуємо отримувати повідомлення про загибель дельфінів від друзів, і просто невідомих людей з Болгарії та Румунії. Аналізуємо наявні публікації у відкритих джерелах з різних чорноморських країн. І наші висновки не втішні. Дельфіни на відміну від минулих років зараз гинуть по причині військових дій у Чорному морі, по причині безглуздої і варварської війни рашистів. І на даний час по нашим оцінкам загинуло не менш як 3 тисячі особин.

Ми просимо всіх небайдужих надавати будь-яку інформацію про загиблих дельфінів, яких ви бачите на березі моря, там де є візуальний доступ. Обов’язково робити фотографії та передавати їх разом з координатами, як що це можливо, щоб ми могли зафіксувати цей інцидент. Можна писати в личку на ФБ.

Але, зараз, неймовірна синергія армії живих дельфінів, яких мені ще випадає шанс бачити в нацпарку і про що я писав пару днів тому https://www.facebook.com/rusevivan/posts/2004916309694451 , разом з птахами, рослинами, мільйонами комах, водами, світанками, – всі, на всіх фронтах, своєю потужною і позитивною енергетикою, допомагають українцям в боротьбі з орками.
Я є голос безголосої природи, і я, як і багато моїх колег і друзів в Україні і за кордоном, боротимусь і за природу, і за мою країну Україну до переможного кінця. Україна обов’язково відродиться!
Ми разом із безстрашною українською армією, кожен як може, повинні захищати свою землю від віроломних варварів – від російської імперії зла.
Борітеся – поборете, вам Бог помагає!
Слава Україні, Слава українському народу!
Іван Русев,
доктор біологічних наук, професор, науковий журналіст,
Національний природний парк “Тузлівські лимани”

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН